Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Nav šaubu, futbola dieva Djego Maradonas spilgtā dzīve tiks godināta ar daudziem piemiņas brīžiem un ceremonijām. Taču viena uz citu fona atšķirsies. Sestdienas rītā 10:45 pēc Latvijas laika Argentīnas regbija valstsvienība dosies savā mūža kaujā, lai cīņā par Dienvidu puslodes čempiones titulu stātos pretī pasaulē baisākajai sporta komandai – "All Blacks" jeb Jaunzēlandes izlasei. Argentīnai šī ir nebijusi iespēja pirmoreiz izcīnīt prestižu regbija trofeju. Kaislīgais komandas līdzjutējs Maradona šoreiz vairs nebūs sastopams ne tribīnēs, ne ģērbtuvēs, tomēr tieši viņš ir centrālā figūra Argentīnas kaujas plānā.

To spēli Argentīna zaudēja. Tāpat kā bija zaudējusi desmit iepriekšējās. Tāpat kā zaudēja vēl astoņpadsmit reižu pēc tam. 0 uzvaru un 29 zaudējumi – tāda bija Argentīnas izlases bilance pret "All Blacks" līdz pat šā gada 14. novembrim – kad argentīniešiem izdevās šokēt sporta pasauli, izcīnot uzvaru ar 25:15. Kadri ar Argentīnas spēka mitriķu un tagad jau trenera Ledesmas asarām ātri aplidoja sociālos tīklus un ziņu aģentūru lentes. Par nacionālo varoni kļuva kapteinis Pablo Matera, kurš bija pamanāms ne tikai laukumā, bet bija aktīvs arī komandas biedru aizstāvēšanā no jaunzēlandiešu dūrēm. Uz tiesneša repliku, ka nedrīkst tik aizrautīgi iejukt pūlī, lai sistu pretiniekus, Matera atbildēja: "Viņi mums neizrāda cieņu. Es pārstāvu savu valsti. Viņiem mūs jāciena."

Maradona šo spēli klātienē vairs neapmeklēja, taču Ledesma cer, ka tomēr to redzēja – un vēl dzīves laikā pats savām acīm paguva pieredzēt, kā Argentīna ar trīsdesmito piegājienu uzveica dominējošāko komandu sporta spēļu vēsturē. "Pāris pēdējie mēneši viņam bija ļoti smagi, viņš lēnām izdzisa. Visi juta, ka tas brīdis tuvojas... Ja mums izdevās viņu kaut nedaudz iepriecināt, tas būtu bijis lieliski," prāto treneris. "Viņš mūsu valstī bija liela figūra. Viņš iemiesoja sevī to, kādi ir argentīnieši."

Tieši tāpēc gatavošanās sestdien gaidāmajai atbildes spēlei pret Jaunzēlandi aizrit Maradonas zīmē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!