Foto: Romāns Kokšarovs/F64
Maira Brieža panākumi un piepildītās boksa zāles radījušas mānīgu iespaidu par to, ka sporta veids Latvijā attīstās. Realitātē amatieru bokss, kas jebkurā valstī ir profesionālā boksa stūrakmens, jau vairāk nekā 20 gadus Latvijā piedzīvo stagnāciju, bet šodien sasniedzis zemāko punktu. Popularizēt un attīstīt boksu – tiem būtu jābūt Latvijas Boksa federācijas mērķiem, taču kā universālais attaisnojums bezdarbībai jau gadiem kalpo atruna: nav naudas... Boksa saimniecības kūtrums uz Brieža radītās popularitātes viļņa ir gluži vai noziegums pret sporta veidu, taču ir cilvēki, kuriem mērs ir pilns un kuri vairs nespēj klusēt, kamēr tiek norakstīta kārtējā perspektīvo bokseru paaudze.

"Neviens neko nav dzirdējis par Latvijas čempionātu, cilvēki zina tikai par Briedi. Bet kam tad par to būtu jāpārdzīvo?" vaicā Aivara Ritenieka dēls, bijušais bokseris Arnis Ritenieks. "Es jau padsmit gadus trenēju zem tiltiem un garāžās, stāstu cilvēkiem par boksu, bet ko dara federācija? Tam būtu jābūt viņu darbam! Mums ir normāli jaunie treneri, taču viņu audzēkņus Eiropas čempionātā vienkārši "notiesā". Un tad [LBF ģenerālsekretārs Genādijs] Glazkovs tikai noplāta rokas, ka mūs atkal "apgrauza". Bet, ko Latvijas federācijas diplomātija 30 gadu laikā darījusi, lai šo situāciju uzlabotu?"

"Es ar viņiem necīnīšos atklāti, bet ar laiku man būs savi diplomāti, kas runās ar Eiropas mafiju. Kāpēc lietuviešiem ir čempioni un olimpiskie medaļnieki? Tāpēc, ka leiši atbrauc ar autobusu, kam seko divi džipi ar federācijas cilvēkiem, kam rokās ir čemodāni. Ja reiz tādi ir noteikumi, tad – pildi tos! Ja reiz esi ģenerālsekretārs, tad atbrauc un pastāvi par saviem puišiem. Vai tad leiši olimpiādē pie bronzas tika ar kaut kādu neticamu tehniku vai superzināšanām?" sarūgtināts Ritenieks. "Mēs paši savulaik bijām bokseri, menedžeri un treneri. Tas viss sakrājās, un vienubrīd man smadzenes bija pilnībā "iznestas", jo nezināju, kas būs rīt – braukšu vai nebraukšu uz sacensībām. Būšu godīgs, tajā liela daļa bija debīlisms no mana tēva puses, taču arī federācija regulāri lika šķēršļus," atceras Arnis.

Latvijas Boksa federācija mediju uzmanību piesaistīja 2016. gada pavasarī, kad Mairis Briedis "Arēnā Rīga" gatavojās aizvadīt cīņu ar Olanrevadžu Durodulu. Toreiz federācija Brieža strauji augošo popularitāti varēja pacensties izmantot arī sava tēla spodrināšanai, taču tā vietā ļāvās alkatībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!