Foto: F64

Teju katrs basketbolists pateiks, ka spēles galvenajam instrumentam – bumbai – un tās kvalitātei ir nozīme. Taču, kā lai gan šo ar rokām taustāmo, bet ar datiem netaustāmo fenomenu izsaka statistikā? Cilvēki ir dažādi, bumbas atšķiras un līgas eksistē pēc saviem kalendāriem un noteikumiem. "Pafbet" Latvijas-Igaunijas Basketbola līga (LIBL) piedāvā, iespējams, pasaules mērogā unikālu pētniecības lauku, kas MVP ļāvis nonākt vismaz pie pāris secinājumiem par it kā nesvarīgu, bet basketbola vidē aprunātu tematu.

Tāpēc tieši Latvijas-Igaunijas līga var dot relatīvi zinātnisku atbildi par problēmu, kas zināma katram basketbolistam. Komandas spēlē vienādu spēļu skaitu, tiekas ar tām pašām vienībām, dodas laukumā tajās pašās zālēs un galvenokārt izjūt to pašu komfortu (vai diskomfortu) pārbraucienos. Tā kā aizvadītas jau divas pilnas sezonas, kurās sanācis doties ārpus savas valsts (2020./2021. gadā to liedza Covid-19), var izteikt cerību, ka bijis tik daudz spēļu, lai laika gaitā no statistikas būtu izzudušas jebkādas nejaušības un īstermiņa tendences. 

Atslēgas punkts varētu būt spēlēšana izbraukumā, bet savā valstī. Proti, basketbolisti tāpat piedzīvo nonākšanu sev neierastā vidē, bet – atšķirībā no spēlēšanas kaimiņos – spēlē tiek izmantotas tās pašas bumbas. Pie viena, protams, izskatīsim arī statistiku savās mājās. 

Pēdējais solis pirms datu ievākšanas bija pavaicāt kādam pieredzējušākam kolēģim, vai šāda metode varētu atbilst pētījuma mērķim. Medija "The Athletic" žurnālists Sets Partnovs savulaik caur analītiskiem darbiem par basketbolu kļuva par Milvoku "Bucks" pētījumu nodaļas direktoru. Viņš atzina, ka pētījums varētu būt interesants, bet pēcāk MVP iegūtos datus ar kolēģiem jau apspriedis medija "The Athletic" podkāstā "Nerder She Wrote".

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!