Foto: Reuters/LETA/Scanpix

Tūkstošgades pirmā desmitgade bija Igaunijas distanču slēpošanas zelta laikmets. Andruss Vērpalu, Kristīna Šmiguna un Jāks Mae kopā izcīnīja septiņas olimpiskās medaļas, četras no tām – zelta. Taču pirms diviem gadiem Austrijas policijas reidā asins dopinga izmantošanā tika pieķerti arī vairāki sportisti un treneri no Igaunijas komandas "Team Haanja", kurā trenējās arī labākā Latvijas distanču slēpotāja Patrīcija Eiduka. Kaimiņvalsts mediji iesniedza prasību tiesā: pamatojoties uz sabiedrības interesēm – publiskot izmeklēšanas materiālus. Nu tas noticis. Un kopš šās dienas Igaunijas sasniegumi distanču slēpošanā vairs nekad netiks uztverti viennozīmīgi...

"Alavera un Šmita attiecības savā ziņā bija klienta un pakalpojuma sniedzēja attiecības, taču tās bija ļoti ciešas, ļoti draudzīgas un, tā teikt, profesionālas un uzticamas," raksturoja Igaunijas prokurors Perns. Cenas bija atkarīgas no vielām un sportista statusa, bet summas bija vairāku tūkstošu eiro robežās. Darījumi turpinājās arī 2017. gadā un vēlāk, līdz pat brīdim, kad 2019. gada februārī pasaules čempionāta laikā tika veikts policijas reids.

Lai organizētu tirdzniecību, Šmits apmeklēja arī 2018. gada ziemas olimpiskās spēles Phjončhanā. Kā norāda Perns, krimināllietas noilguma termiņš nozīmē, ka pilnu dopinga darbību apjomu varam tā arī nekad neuzzināt.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!