Foto: Romāns Kokšarovs/F64

Kopš 2015. gadā Kristaps Porziņģis pirmo reizi uzkāpa uz "Madison Square Garden" parketa Ņujorkā, Latvijas basketbola vide ir piedzīvojusi neatgriezeniskas pārmaiņas. Paplašinoties un variējot pašmāju spēlētāju diasporai NBA un mainoties ikdienas ieradumiem informācijas apguvē, mainījušās arī latviešu attiecības ar basketbolu. Daudzu sirdīs pozīcijas arvien naskāk privatizē NBA, ko mūsu pusē skatās pat par trešdaļu vairāk nekā Baltijas basketbola karalistē Lietuvā. Kādas saknes Latvijā iecērt šis aizokeāna realitātes šovs?

Salvis Mētra ir ar basketbola saistīto preču veikala "Pro Basketball" līdzīpašnieks. Veikals darbojas jau sešus gadus, un Salvis nenoliedz, ka lieli pastarpināti nopelni biznesa sekmēs ir Kristapam Porziņģim. "Pēdējos piecus gadus arī mums tas ir liels un gaidīts brīdis – NBA sezonas sākums," akcentē Mētra. "NBA sezonas atsākšanās mūsu biznesu ietekmē ļoti. Arī Porziņģa un Bertāna spēlēšana. Tad, kad Kristaps bija traumēts, mēs to izjutām apgrozījumā. Likās, ka tobrīd bērniem tas NBA īsti vairs neinteresē..."

Savukārt basketbola treneris Raimonds Feldmanis pats var lepoties ar darba pieredzi "lielajā līgā". Divas vasaras viņš bija Ņūorleānas "Pelicans" viens no treneriem NBA Vasaras līgā. Ikdienā pie viņa meistarību slīpē arī jaunie censoņi, un viņam radušies savi secinājumi par NBA popularitātes ietekmi uz Latvijas basketbola nākotni. "Tas, ka latviešu NBA ir vairāk, dod jauniešiem lielu motivāciju. Nenoliedzami! Turklāt viņi cītīgi seko ne tikai mūsu spēlētājiem, bet visai līgai. Jaunieši grib trenēties vairāk – tas ir pozitīvs aspekts. Tiesa, ir arī otrs aspekts – viņi saskatās arī tās dzeltenās lietas ārpus laukuma, kas atstāj iespaidu uz viņu izturēšanos."

Feldmanis min dažādus anonīmus piemērus no savas trenera prakses, kad atsevišķi audzēkņi ikdienas gaitās pārāk ietekmējušies no aizokeāna kultūras. Kādam ģērbšanās stils kādā brīdī sāka tuvināties gangsteriem, citam – runasveids...

Vēl viena pēdējo gadu tendence, par ko sanācis pārliecināties arī uz savas ādas saskarsmē ar jaunajiem basketbolistiem – no Latvijas spēlētājiem viņi zina tikai tos, kuri spēlē NBA. Reti kurš vispār zina tādas Latvijas izlases pamatvērtības kā Strēlnieks, Timma, Šmits... Tādi paši novērojumi praksē ir arī Feldmanim. Viņš atstāsta gadījumu, kad ar vienu no savām komandām braucis uz sacensībām.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!