Foto: Romāns Kokšarovs/F64
Sākot ar 2022. gadu Latvijas Olimpiskās vienības sportisti finansējumu vairs nesaņems no pašas vienības, bet gan no pārstāvēto sporta veidu federācijām. Tieši sporta veidu jumta organizāciju rokās tagad būs sviras, ar kurām regulēt sportistiem piešķiramā finanšu atbalsta apjomu. Lai gan naudas kopīgajā katliņā mazāk nav kļuvis, būs sportisti, kuriem jaunā kārtība mazinās materiālo labklājību. Un dīvaini, ka visvairāk apcirpti tiks tie atlēti, kas aizvadītajā vasarā olimpiskajās spēlēs Tokijā startēja vislabāk.

Tādā ziņā Olimpiskā vienība sportistiem nereti kalpoja ar sava veida buferzonu attiecībās ar federācijām. Jo LOV atlētus vērtēja tikai pēc sasniegtā rezultāta, nevis savstarpējām simpātijām vai antipātijām. Tagad federācijām tiks piešķirta lielāka vara, un sportisti konfliktu situācijās paliks neaizsargātāki.

Zelta sastāva sportists un treneris no Olimpiskās vienības gadā kopā saņēma apmēram 60 000 eiro. Pēc jaunās sistēmas – varētu saņemt tikai nedaudz vairāk par pusi no šīs summas. Taču pēc vietas olimpiskajā sešiniekā apcirpti nevēlas būt nedz 3x3 basketbolisti un pludmales volejbolisti, nedz svarcēlāji un vienīgā brīvās cīņas pārstāve Tokijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!