Foto: AP/Scanpix/LETA
Sporta psihologi nespēj noslēpt sašutumu par cilvēkiem, kas pēcspēles sitienu sēriju futbolā dēvē par loteriju. It kā notiekošais būtu pilnīga nejaušība un nebūtu iespējams izdarīt neko, lai sagatavotos unikālā spiediena atmosfērai uz 11 metru sitiena atzīmes. Protams, veiksmei ir nozīme, taču vēl lielāka nozīme ir prasmēm. Kādas stratēģijas pielietot spēlētājiem, kas piedalās pēcspēles sitienu sērijā? Kas viņiem var dot priekšrocības pār pretinieku? Un – ko sporta psiholoģijas pētījums saka par to, kā izpildīt perfektu "pendeli"?

Neatkarīgi no tā pēcspēles sitienu sērijas gaitas vai izpildīto sitienu skaita, tās beigās vienmēr būs spēlētājs, kuru komandas biedriem nāksies mierināt. Bet tas nekad nebūs vārtsargs. Ja nu vienīgi tas nav Davids de Hea no "Manchester United". Ja vien viņam pašam nav jāizdara viens no sitieniem, vārtsargs šajās sērijās īsti nevar zaudēt. "No vārtsarga viedokļa "pendeles" rada mazāk draudu un vairāk izaicinājumu – iespēju kļūt par varoni," ESPN skaidroja psihologs Toms Jangs.

Bijušais "Manchester United" vārtsargu treneris Ēriks Stīls piekrīt Jangam un piebilst, ka noteikumu izmaiņas (piemēram, vārtsargam vienai kājai jābūt uz līnijas, ko uzmanīgi pieskata VAR) radījušas vēl lielākas priekšrocības sitiena izpildītājam. "Kādreiz tas bija 50-50 duelis. Domāju, ka tagad tas ir 70-30."

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!