Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Ne katram pietiek apņēmības ziemas salā regulāri mīt pedāļus, slīpēt špūri vai skriet krosiņu tuvējā parkā, bet iekštelpās ierastās sporta aktivitātes nu jau vairākus mēnešus bijušas liegtas vīrusa pandēmijas dēļ. Kas nozīmē vienu – šis pavasaris vēl daudz izteiktāk nekā citus gadus būs laiks, kad klasiskais sportists-amatieris lien laukā no migas, savu iekšējo zvēru atkal mēģinot transformēt no laiskā pandas par neapturamu grizli. Prāts teiks, ka jāatsāk no tās pašas vietas, kur "karjera" pārtrūka, bet ķermenis tikmēr elsīs un pūtīs dīvānā pavadīto mēnešu jūgā... Sagaidot pirmās siltās brīvdienas, MVP nolēma soli atkāpties no profesionālā sporta intrigām, mēģinot sniegt noderīgu plecu visiem tiem tūkstošiem "svētdienas sportistu", kas patlaban rota piedurknes aktivitāšu atsākšanai...

Kas notiek ar organismu, ja kaut kādu iemeslu dēļ fizisko aktivitāšu apjomu iepriekšējā gada laikā nācās samazināt, bet plānots jau tuvākajā laikā atkal kļūt sportiskākiem? Vislabākā "atmiņa" ir muskuļu sistēmai, tātad visam, kas saistās ar kustību tehnisko izpildījumu, fiziskajām spējām. "Ja cilvēks jau iepriekš ir bijis fiziski aktīvs, ir motivēts atsākt sportošanu un pauze nav bijusi ilgāka par pusgadu, gadu, visticamāk, fiziskās darbspējas būs saglabājušās diezgan tuvu sākotnējām," norāda Rozenštoka.

Spēja pievarēt četrus kāpņu posmus nepilnas minūtes laikā liecina par labu sirds veselību – šādi secinājumi publiskoti Eiropas Kardioloģijas biedrības (ESC) zinātniskā kongresa "EACVI – Best of Imaging 2020" ietvaros. Pētījums tika veikts, lai pārbaudītu saistību starp ikdienas aktivitātēm un rezultātiem, kas iegūti, veicot pārbaudes laboratorijā.

Fizioterapeite Alma Vītola padalās ar funkcionāla mini-testa variantu, kas ļaus noteikt, vai ķermenis ir gana kustīgs. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!