Foto: imago images/MediaPunch

Kristapam – 158 miljoni dolāru piecos gados. Dāvim – termiņš identisks, bet – 80 miljonu. Divi lielākie līgumi Latvijas sporta vēsturē, kas parakstīti pēdējā pusotra gada laikā. Vairums priecājas, dažs droši vien skauž, taču fakts – šie puiši tagad nedēļā nopelna tik, cik vairums nenopelna visas dzīves laikā. Tomēr, algas ciparu apžilbinātiem, bieži vien nepamanīts paliek fons. Proti, bezkaislīgā statistika rāda, ka 78% NHL un 60% NBA spēlētāju piedzīvo bankrotu piecu gadu laikā pēc profesionālās karjeras beigām. Skotijs Pipens, Deniss Rodmens, Alens Aiversons, Čārlzs Bārklijs... Apkopojām dažus raksturīgākos grābekļus, kas superzvaigznes no debesīm iemet bedrē gaismas ātrumā.

"Kad uzdod tiešu jautājumu spēlētājiem, kāda ir viņu finanšu situācija, tad bieži vien skan atbilde, ka nav ne jausmas, jo visus maksājumus un darījumus veic kāds cits. Viņi nepiespiež sevi sekot līdzi un prasīt atskaiti par naudas plūsmu un tamlīdzīgi, bet tieši šāda attieksme un akla uzticēšanās vēlāk rada problēmas," atzīst "AWEX Wealth Management" direktors Bobs Jangs.

Tieši apkārt esošie cilvēki un atbalsta komanda finanšu plānošanā ir svarīgākais faktors, kas nosaka, kāda dzīve sportistam paredzama pēc karjeras beigām. To lieliski zina, piemēram, tāda NBA superzvaigzne kā Šakils O'Nīls, kurš šodien var izbaudīt 400 miljonu konta sniegto komforta sajūtu, bet – varēja būt arī citādāk. Pēc tam, kad 1992. gadā noslēdza pirmā gada līgumu ar Orlando klubu, viņš nekavējoties nopirka 150 000 dolāru vērtu "Mercedes-Benz", tad – tikpat solīdas automašīnas saviem vecākiem, un vēl dažas ekstras. "Es iztērēju miljonu dolāru 45 minūšu laikā, bet tas bija tā vērts!" lepns bija O'Nīls, bet viņa baņķieris brīdināja – turpinot šādi, bankrots garantēts... 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!