Foto: AFP/Scanpix/LETA
Mūsdienās bokseriem ir teju neierobežotas iespējas izcelt savu personību un izstāstīt savu stāstu globālai auditorijai. Ikvienu dzīves situāciju var apspēlēt sociālajos medijos, bet gaidāmo cīņu reklāmas spēj sasniegt pašus tālākos pasaules nostūrus. Un tomēr – nepamet sajūta, ka šodien vairs nav tik izcilu bokseru un spilgtu personību kā savulaik Muhameds Ali vai Maiks Taisons. Vai vecās skolas pārstāvji prasmju ziņā bija pārāki un mūsdienu bokseriem trūkst harismas? Bet varbūt pasaule mainījusies un bokss gluži vienkārši ir zaudējis savu statusu sabiedrībā?

Piemērotāks salīdzinājums nekā sprints boksa gadījumā ir basketbols – arī tajā panākumi nav atkarīgi no fiziskajiem dotumiem vien. Kopš 1999. gada, kad NBA jaunie noteikumi atraisīja rokas uzbrukumam, komandu vidējā rezultativitāte pieauga par desmit punktiem. Neskatoties uz to, neviens mūsdienu spēlētājs nav atkārtojis Maikla Džordana 1986./87. gada sezonā iespēto rezultativitāti (37,1 punkts vidēji spēlē), neviens nav atkārtojis Džona Stoktona rezultatīvo piespēļu rekordu 1989./90. gada sezonā (14,54) vai Denisa Rodmena atlēkušo bumbu rekordu 1991./92. gada sezonā (18,66). 40 gadus vecais Džordans 2002./03. gada sezonā vidēji mačā guva 20,0 punktus, bet 19 gadus vecais Lebrons Džeimss nākamajā sezonā NBA debitēja ar vidēji spēlē gūtiem 20,9 punktiem.

Kāpēc lai bokss šajā ziņā būtu izņēmums? Pastāv viedoklis, ka smagsvaru kategorija ir pierādījums boksa kvalitātes regresam, proti, neviens no mūsdienu smagsvariem prasmju ziņā nespētu līdzināties Lenoksam Lūisam, Muhamedam Ali, Džordžam Formenam, Lerijam Holmsam vai Maikam Taisonam. Kāpēc? 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!