Foto: Romāns Kokšarovs/F64

Vairs tikai dažas dienas, un itālietis Luka Banki kļūs par trešo ārzemnieku Latvijas basketbola vēsturē, kam uzticēta mūsu nacionālās izlases vadīšana. Pirmais pirms 13 gadiem bija serbs Nenads Trajkovičs, kura laiks pie valstsvienības stūres gan bija īss – viņu atbrīvoja pēc kvalifikācijas turnīra, kas Latvijas izlasei bija... sekmīgs. Proti, tika iegūta ceļazīme uz Eiropas finālturnīru. "Edgars Šneps nolēma, ka es neesmu labs treneris. Es viņam nepatiku," tagad saka 60 gadus vecais treneris, kura personība tolaik bija visnotaļ pretrunīga: jokainis, viltvārdis, Biedriņa aģentūras ieliktenis... MVP uzmeklēja Trajkoviču šodien.

"Tā domāju, jo redzēju šo spēlētāju raksturu un prasmes. Kāpēc ne?" šodien saka serbu speciālists. "Kā treneris biju ļoti prasīgs, kā jau dienvidslāvu skolas pārstāvis, kas audzis komunisma laikos, kad devīze bija disciplīna un smags darbs. Tāpēc atskaitīju Šķēli, jo man bija jāparāda, ka esmu nopietns treneris un spēju pieņemt izšķirošus lēmumus."

Trenerim atmiņā palikusi pēdējā spēle pie Latvijas izlases stūres. Jau pirms došanās uz Portugāli komanda bija nodrošinājusi dalību finālturnīrā, tādēļ varēja atļauties piedzīvot zaudējumu. Tā arī notika, bet pēc mača spēlētāji tik un tā priecājās par tikšanu uz finālturnīru. "Man bija svarīgi vinnēt, bet viņiem – ne tik ļoti. Lidmašīnā spēlētāji no sulas pakām dzēra tax-free zonā iegādāto alkoholu. Kad atlidojām uz Rīgu un gaidījām bagāžu, vairāki spēlētāji jau stipri grīļojās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!