Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Šis varētu būt pirmais gadījums visā profesionālās riteņbraukšanas vēsturē, kad, sagaidot "Tour de France" izšķirošo nedēļu, vislielākā uzmanība piekalta braucējam, kas kopvērtējuma tabulā ieņem gandrīz pēdējo pozīciju. Vēl pirms dažiem mēnešiem pilnīgi nevienam nevajadzīgs un gatavs beigt karjeru, tagad – uzvarām bagātākais sportists prestižākās velotūres ilgajā vēsturē – Marka Kavendiša stāsts ir apbrīnas vērts. Taču tas nebūtu iedomājams bez kāda latvieša. "Riteņbraukšanā tādas atgriešanās vēl nav bijis," gandarīti noteic doks Aldis Cīrulis. Cilvēks, kurš britu sprinta karalim bijis cieši līdzās jau 15 gadus.

"Patiesībā esmu par to pat priecīgs. Jo – cik tad ilgi var," MVP atzīst Cīrulis – cilvēks, kura loma un profesionālās prasmes globālā mērogā novērtētas tik augstā līmenī, par kādu pašu mājās vairums pat nenojauš. Saikni, kas viņu vieno ar Marku Kavendišu (atgādināšu, runa ir par vienu no izcilākajiem sprinteriem vēsturē – pasaules čempionu, visu trīs prestižāko tūru "Tour de France", "Giro d' Italia" un "Vuelta Espana" punktu ieskaites kopvērtējuma uzvarētāju utt.), viņš nesauc par draudzību, taču nenoliedz – tās jau sen ir citādā līmenī. "Drīzāk kā dēls. Uz beigām tas jau brīžiem sāka traucēt – jo vairs nespēju viņam neko uzspiest, kaut kā iespaidot. Bet tagad dēls ir aizgājis, jūtos brīvs no viņa. Tagad vienkārši ar prieku sekoju, kā viņam veicas."

Notikumus šā gada "Tour de France", kur Kavendišs jau uzvarējis četros posmos, noķerot leģendārā Edija Merksa rekordu (34 uzvaras), viņš pirmo reizi vērojis no malas – kā lepns tēvs. "Un es patiesi arī esmu lepns par viņu! Jo mūsu bija ļoti maz – to, kas viņam vēl ticēja. Redzot, kas viņam vēl ir iekšā un pārzinot kritumus un kāpumus, kas viņam bijuši līdzšinējā karjerā – bija sajūta, ka kaut kur viņam vēl jāizšauj. Bet nekad nespēju iedomāties, ka tas izvērtīsies šādi," atzīst Aldis. Viņš neslēpj – tā bija liela veiksme, ka "Quick Step" komandas vadītājs Patriks Lefevers viņu paņēma. "Taču arī viņam tagad tā ir veiksme – un Francijā jau visa komanda strādāja tieši uz Kavendišu. Kalnu etapos dodot viņam līdzi vēl četrus džekus – lai tikai izvilktu laika limita ietvaros. Iedomājies, kas notiktu, ja tas kādā reizē nebūtu izdevies! Pieci no astoņiem komandas braucējiem – ārā no "gonkas"... Tas bija nenormāls risks. Taču Lefevers labi apzinājās, kā vārdā."

Bet sākās viss pirms 16 gadiem kādā komandas kabīnē Dortmundē. Par profesionāļa karjeru jaunais censonis Marks no Menas salas tobrīd vēl tikai sapņoja...

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!