Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Sūdzēties par to, ka reiz zāle bija zaļāka, bet debesis zilākas, ir sliktais tonis, taču piedien katrai nākamajai paaudzei. Tas attaisnojams arī tad, ja esi starp ilggadējiem NHL hokeja cienītājiem, taču šobrīd gribas teikt – nu, nav vairs tas, nav... Viena no būtiskākajām atšķirībām, ja salīdzinām ar "old time hockey" dienām, ir dūru cīņu iztrūkums. Mērķis šādai tendencei skaidrs, taču – vai starp cīņu par kautiņu aizliegšanu un cīņu par spēlētāju drošību patiešām liekama vienādības zīme? Skaitļi liek to apšaubīt. "Man nepatīk, ka "žurkām" ir brīvas rokas. Skraida apkārt un visus dauza, jo zina, ka neviens viņiem neko neizdarīs..." MVP neslēpj arī Latvijas hokeja visu laiku jaudīgākais "policists" Raitis Ivanāns.

"Tagad pa ledu nēsājas, tā sauktās, vidējās svara kategorijas spēlētāji, kā, piemēram, Tkačaks no Kalgari "Flames". Agrāk tā nebūtu, bet tagad viņi zina, ka pretiniekiem nav viens lielais spēlētājs, kurš izskries laukumā un izaicinās viņu. Tāpēc viņš var darīt visu, kas vien ienāk prātā. Viņam nav bail," MVP skaidro Raitis Ivanāns. "Tādiem kūdītājiem ir priekšrocības, jo sliktākajā gadījumā viņiem pretī būs tāds pats vidējā svara hokejists. Taču, ja pretī nāktu lielais, diez vai viņš tā spēlētu. Vairs nav "policistu", kas kontrolētu uz ledus notiekošo."

Tik augsta tempa sporta spēlē kā hokejs tiesneši var nepamanīt "netīru" spēka paņēmienu un beigās piespriest sodu tikai pretiniekam, kurš uz to reaģējis. Protams, laika gaitā tiesneši saprot, ka patiesībā tieši konkrētais spēlētājs rada problēmas, taču, kamēr viņu nav izdevies pieķert nozieguma vietā, sodu piespriest nevar. Pirms noteikumu izmaiņām hokejistam, kurš bija nospēlējis "netīri", bija jābūt gatavam sevi aizstāvēt. Tādā veidā komandas varēja uzraudzīt bīstamo situāciju daudzumu, saglabājot spēlētājos atbildības sajūtu un neļaujot dauzīt zvaigznes, nesastopoties ar kādu, kurš ir vairāk piemērots fiziskai divcīņai. Īsāk sākot, tas saglabāja spēlētājos godīguma principus.

Lasot materiālus par šo tēmu, uzdūros arī kādam interesantam viedoklim, kas pirms pāris gadiem publicēts "thesportschief.com". "Šodien dzīvojam sabiedrībā, kurā pārāk daudz cilvēku kļuvuši jutīgi un maigi. Sākot ar bērnu audzināšanu un beidzot ar sportu, dzīvē viss virzās uz to, lai kļūtu arvien maigāks un maigāks. Un vēlme izskaust kautiņus nenoliedzami ir tā produkts. Cilvēki apgalvo, ka, aizliedzot kaušanos, būtu drošāk un būtu mazāk galvas traumu ar ilgtermiņa sekām. Un viņiem ir taisnība, tā patiešām būtu drošāk. Taču viņi nav uztvēruši patieso jēgu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!