Foto: AFP/Scanpix/LETA
Jā, futbols ir karalis, uz kura fona pārējām sporta spēlēm atvēlēta vien bandinieku loma, tādēļ valstsvienību rezultātu salīdzināšanu šoreiz noliksim maliņā. Taču ir kāda mēraukla, kas tomēr liecina par veselu gūzmu problēmu – vislielākā plaisa starp Latvijas sportistiem un pasaules elites līmeni ir tieši futbolā. Hokejā NHL klubu pierakstos mums ir pieci spēlētāji, basketbolā NBA grozu tīkliņus svilina trīs, varam pat uztrenēt smagsvaru sprinterus, kas iestumj bobsleja kamanas. Tikmēr Eiropas Top-5 līgām neviens Latvijas futbolists nav bijis tuvumā kopš Artjoma Rudņeva sezonas Ķelnē. Saprotams, ka pie mums pēkšņi nesāks dzimt kājbumbas virtuozi, bet kāpēc gan Latvijas futbolisti nevarētu skriet ātrāk, lēkt augstāk un būt ar platākiem pleciem nekā pretinieki?

"Kam varu piekrist attiecībā uz vieglatlētikas nozīmi – futbolā pārāk maz uzmanību pievēršam tam, kā savu ķermeni izmantot maksimāli efektīvi," atzīst FS "Metta" fiziskās sagatavotības treneris. "Jā, tiek uztrenēti kvadricepsi, bet, kā tos izmantot lēcienā, kad iesaistās dažādu muskuļu ķēde – tam tik lielu uzmanību nepievēršam. Esmu uzdūries tam, ka svarīgi ir nevis noslogot muskuli izolēti, bet darīt to futbola spēlei pietuvinātos apstākļos. Treniņprocess jāveido tā, lai vienlaikus attīstītu gan taktisko un tehnisko, gan fizisko sagatavotību. Jāpanāk situāciju izpratne zemapziņas līmenī. Kad skrējienā futbolists ar skatienu jau novērtē pretinieka gurnu novietojumu, bet smadzenes nolasa, kā būtu jāreaģē."

Skābardis piekrīt, ka vairums futbola treneru nelabprāt vada treniņus bez bumbas, jo tas prasa izkāpšanu no komforta zonas. Bet futbola situāciju integrēšana fiziskās sagatavotības treniņos ir pietiekami sarežģīts process, kam nepieciešami vismaz divi treneri. Tāpēc grūtību priekšā nereti tiek atmests ar roku, turoties pie ierastajām metodēm, jo futbolā galvenais taču ir dabūt bumbu vārtos, nevis uzvarēt pavasara krosā. Diemžēl šodien lielajā futbolā ar to ir par maz, taču pie šīs atziņas futbolisti parasti nonāk vien brīdī, kad nolemj ar savām prasmēm sākt pelnīt naudu. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!