Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Pēdējos pārdesmit gadus sieviešu sports mērķtiecīgi centies sevi apliecināt kā kvalitatīvu, konkurētspējīgu un, jā, arī pārdodamu produktu, lai uz pasaules sporta skatuves beidzot nonāktu līdzvērtīgās pozīcijās ar vīriešu sportu. Bija panākts ļoti daudz. Tāpēc jo sāpīgāks patlaban ir trieciens, ko devusi pasaules pandēmija. Pirmie cieš vājākie, kas šobrīd liek uzdot jautājumu: vai piespiedu pauze un iesaldētā situācija pasaules sporta apritē var izrādīties nāvējoša diagnoze daudzām sieviešu līgām un sacensībām?

Ikvienam skaidrs, ka tā vai citādi, bet pandēmijas radītās sekas būs ilgtermiņa, negatīvi ietekmēs vēl gadiem ilgi, un kopējā statistika par to spilgti liecina. Ja 2019. gadā pasaules globālās sponsorēšanas nodevas pasaulē sasniedza aptuveni 37,3 miljardus dolāru, tad 2020. gadā patlaban prognozēts kritums līdz 23,4 miljardiem. Un kādam nāksies pieciest šo iztrūkumu...

Pozitīvo skatu nākotnē noteikti neveicina arī vadošo starptautisko sporta organizāciju jau pieņemtie lēmumi attiecībā uz pārceltajiem sporta forumiem. Kā viens no centrālajiem notikumiem tika gaidīts 2021. gada Eiropas sieviešu futbola čempionāts, taču nu skaidrs, ka tam, visticamāk, nāksies piekāpties stiprā dzimuma priekšā, kas nākamvasar aizvadīs šogad nenotikušo "Euro'2020". Diviem tik vērienīgiem turnīriem vietu kalendārā diezin vai izdosies atrast. Kā alternatīva sieviešu futbolam piedāvāts risinājums – aizvadīt Eiropas čempionātu Birmingemā 2022. gadā no 6. līdz 31. jūlijam, kad Anglijā risināsies Labas gribas spēles. Tas būtu laika ziņā īsāks un intensīvāks turnīrs nekā EČ standarts, tomēr vairāk nekā nekas. Tajā pašā laikā skaidrs, ka šādam turnīra formātam piesaistītā uzmanība būtu krietni mazāka nekā tad, ja čempionāts notiktu atsevišķi no citiem sporta notikumiem.

Līdzīgu scenāriju izstrādājusi arī Starptautiskā Riteņbraukšanas savienība (UCI) – arī šajā sporta veidā, pārplānojot vīrusa dēļ atceltos notikumus, priekšroka dota vīriešu kalendāra sakārtošanai un tikai pēc tam meklēti risinājumi sieviešu sacensību organizēšanai. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!