Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ļaunuma impērijas vadonis Ādolfs, Kalifornijas gubernators Arnolds – nevar teikt, ka pasaules vēsture nezinātu austriešus ar ambīcijām vadīt. Tomēr basketbolā Austrija ir eksotika un nekādi nesaistās ar iekarojumiem vai panākumiem. Tāpēc var iztēloties visas Lietuvas šoku brīdī, kad Martins Šillers pērnvasar tika iecelts par Kauņas "Žalgira" galveno treneri – amatā, kas lejpus Bauskas liekams ne tikai pirmajā vietā sportā, bet, šķiet, pirmajā trijniekā arī valstī kopumā. Šarūna Jasikēviča aiz sevis atstātās kurpes ir lielas, taču Šillers, iekāpdams tajās, nav paklupis. Viņš labi saprot, ka Lietuvu basketbolā pievilt nedrīkst. Citādi var beigties kā Marijai Antuanetei – ar giljotīnu. Viņa, starp citu, austriete...

Laužot ceļu pretī galvenā trenera darbam, kā asistents Šillers pabija Vācijas vidusmēra klubos un tika pat līdz Vācijas izlases štābam, bet pirmie, kas iedeva iespēju būt par galveno treneri izrādījās amerikāņi. Trīs gadu cikls okeāna viņā pusē, vienā no Eiropas basketbolam draudzīgākajām organizācijām Jūtas "Jazz", kulminēja ar 14 uzvaru sēriju, otro labāko bilanci līgā un sezonas labākā trenera atzinības saņemšanu NBA Attīstības līgā. Lai gan Šilleram bija spēkā līgums vēl uz gadu, pēc nepilna mēneša viņš kļuva par "Žalgira" galveno treneri. Pirmo reizi Eiropā kā galvenais, un uzreiz Eirolīgā – kur ir otrais jaunākais galvenais treneris. Pirms Eirolīgas otrā apļa Šillers atrada laiku sarunai ar MVP.

Vai ir īpašs spiediens, strādājot tik vēsturiskā klubā un pilsētā, kurā katrs iedzīvotājs ir basketbola treneris?

(Kādu laiciņu domā.) Jā, spiediens noteikti ir. Kauņā cilvēkiem ir liels entuziasms un laba basketbola izpratne. To apliecina arī mediju plašā klātbūtne un arī darba kvalitāte. Nezinu, vai to gribu saukt par spiedienu, taču šī situācija ir reāla, tā jāpieņem un ar to jātiek galā. 

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!