Foto: Dmitrijs Suļžics/F64

Jau teju četrus gadus Latvijas basketbolam apkārt esošie iztēlojas pirmo lielo panākumu pasaules mērogā vīriešu basketbolā. Kāds to bazūnē skaļi, kāds – patur pie sevis klusumā, tomēr droši varam apgalvot, ka vairums sagaida izlases iespēju piedalīties čempionātā, kurā tās spēju slieksnis beidzot tiks pārbaudīts spēlēs ar pašām augstākajām likmēm. Lukam Banki netrūkst nedz fanātisma pret šo sporta spēli, lai detaļās apspriestu katru tās niansi, nedz karjeras gājuma, lai brīvi pievienotos bravūrīgām devīzēm. Tomēr pieredzējušais itāliešu speciālists nevairās tieši norādīt, ka arī viņš vēl joprojām mācās, ko īsti nozīmē būt valstsvienības trenerim. Arī sapņot par panākumiem nav liegts nevienam, norāda Banki, taču sākotnēji nepieciešams būt reālistiem.

Vēlos prezentēt kārtību, kas palīdz viņiem kļūt par varoņiem. Ļoti vienkārši. Spēlēšana nacionālajā izlasē var padarīt viņus labākus. Labākie treneri, labākā organizācija, labākais iespējamais atbalsts padarīs viņus labākus. Man nav jāaiztiek vērtības, kuras ir daļa no viņu rakstura. Visi zina, ka viņu dzīves padarījušas viņus par īpašiem cilvēkiem. Viņi ir slaveni visā pasaulē un bagāti. Panākumi ar nacionālo izlasi padarītu viņus unikālus. Viņi to labi apzinās. Man tas viņiem nav jāskaidro.

Atgriežoties pie sarunas sākumā teiktā par mērķiem, tu uzsver, ka mums jābūt pieticīgiem un jāsāk ar pirmā kvalifikācijas posma pārvarēšanu. Pēdējo divu ciklu laikā Latvijas izlases saistībā tika piesauktas medaļas un augsti sasniegumi. Vai mēs sevi pārvērtējam?

Domāju, ka jums pietrūkst apziņas par realitāti. Apskatieties apkārt! Latvija nepiedalīsies nākamajā Eiropas čempionātā! Tepat blakus ir Lietuva ar 1000 talantīgiem spēlētājiem un paskatieties, kā viņi kvalificējās.

Viņi bija viena bloka attālumā no netikšanas uz čempionātu. Mants Kalnietis!

Neiemet vienu metienu un nekvalificējies! Nobloķē metienu un kvalificējies! Tas ir tikai piemērs. Jāmainās kopīgajai vīzijai. Pārāk daudz detaļu var ietekmēt rezultātu. Tas nenozīmē, ka neļaušu līdzjutējiem sapņot. Man pašam arī ir sapnis. Taču jābūt reālistiem. Īpaši tagad Latvijas basketbola saimes pārstāvjiem jābūt reālistiem un pieticīgiem. Ar šo soli jāsāk jauna ēra. Sasniegt Pasaules kausu būtu neticami. It īpaši tāpēc, ka daudz valstīm nav spēka sākt no pašas apakšas un sasniegt tik daudz. Taču šo izaicinājumu esmu uzņēmies. Zinu, ka manu darbu vērtēs pēc rezultātiem. Taču tam nav nozīmes. Esmu nonācis okeānā un peldēšu. Neļaušu sev noslīkt.

Vai tavs sapnis ir atklājams visiem?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!