Foto: Romāns Kokšarovs/F64

Pirmos NHL vārtus Ronalds Ķēniņš guva jau savā otrajā mačā lielajā līgā. Otros – jau nākamajā, bet pēc divām nedēļām pievienoja trešos, debijas mēnesi turklāt izkrāšņojot ar piecām rezultatīvām piespēlēm. Žilbinošs sākums, kas pārsteidza daudzus. Tomēr NHL karjera apsīka daudz straujāk, nekā tobrīd varētu domāt, un tagad, piecus gadus vēlāk, Vankūveras "Canucks" savus Stenlija kausa sapņus Edmontonā ķer bez latviešu uzbrucēja palīdzības. Ronalds tikmēr Rīgā liek pamatus savai nākamajai karjerai – uzņēmējdarbībā. Vienlaikus neizlēdzot, ka iespēja vēlreiz atgriezties uz NHL ledus viņam tomēr vēl būs.

Lai tur gūtu panākumus, ir jābūt īstajā laikā un vietā, un blakus jāstāv veiksmei. Ir daudz spēlētāju, kas varētu tur spēlēt, bet... Tev ir kādam jāpiepatīkas, ir jāiekro uzticība. Protams, jābūt arī labam hokejistam, bet ar to vien nepietiek. Ja nostiprinies un dabū solīdu ierakstu CV, tad jau paliec tur uz ilgu laiku, bet, ja neaizdodas aizķerties un neviens nepiepalīdz – pazūdi ļoti ātri. Neviens par tevi pat nepainteresēsies.

"Canucks" trenēja Villijs Dežardēns. 2018. gadā viņam uzticēja Kanādas olimpisko izlasi bez NHL spēlētājiem, jo uzsvars tika likts uz disciplīnu. Losandželosas "Kings" viņu paņēma pārmaiņu laikā. Atkal – lai saglabātu disciplīnu. Saka: ja trāpīsi pie īstā trenera, tad ies tā lieta. Kā atceries viņu?

Nu... Treneris kā treneris. Visi viņi vienādi. Nav pat ko komentēt. Viens vairāk patīk, viens – mazāk. Negribas neko daudz teikt.

Skarbais treneris?

Nu, kur tad... Metrs piecdesmit, un ar 29. kājas izmēru... (Smejas) Viņš vairāk bija psihologs. Ne labs, ne slikts – normāls. Bija plusi, bija arī mīnusi. Kā visiem.

Kas pašam palika spilgtākā atmiņā – pirmie vārti NHL vai pirmie vārti Stenlija kausā?

Patiesībā vairāk atceros izsaukumu uz NHL no fārmkluba. Vai – brīdi, kad parakstīju līgumu. Kad saproti, ka esi ticis organizācijā un tev patiešām būs iespēja pierādīt sevi. Kad iemetu pirmos vārtus, neko nesapratu. Neko neatcerējos! Noslidoju malā, apsēdos uz beņķa un pajautāju komandas biedriem: "Eu, kas tikko notika?" Atbildes, protams, bija atbilstošas... "Tu ko, duraks esi? Tu tikko iemeti pirmo NHL ripu!" Emociju dēļ pazuda bilde.

Zīmīga jebkuram ir arī karjeras pirmā NHL spēle. Ja es tagad jautātu, vai atceries savu pirmo izgājienu uz ledus...

Vispār – labs jautājums. (Domā) Šķiet, ka neatceros. Atceros iesildīšanos. NHL ir tradīcija – ja ir debitants, viņš uz ledus iziet pats pirmais un noskrien apli pilnīgā vienatnē. Un es ielikos bortā... (Smejas) Ņēmu un aizķēros aiz ripas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!