Hokejs Latvijā izsenis ir sports veids, kas apvīts ar īpašu, pat maģisku auru. Ekskluzīva nodarbe, kas sola prestižu, taču nes sev līdzi arī izmaksas. Tas konstruējis ļoti savdabīgu mikrovidi arī bērnu hokejā, kur nestrādā profesionālā sporta racionālie likumi – savu vietu pie galda pieprasot arī jauno sportistu vecākiem, procesus nereti diktē ambīcijas, emocijas un interpretācijas.

Aizvadītā gada nogalē plašu rezonansi sabiedrībā iemantoja tiesas spriedums, kurā par nepareizu jaunā hokejista trenēšanu 40 000 eiro kompensācija solidāri jāmaksā trenerim, viņa pārstāvētajam sporta klubam un Veselības ministrijai. Spriedums atraisīja plašas diskusijas, kuru centrā ir attiecību trijstūris: jaunie hokejisti – viņu vecāki – treneri.

Kāpēc Latvijas bērnu hokejam ir raksturīgas galējības? Kā veicināt vecāku un treneru kompetenci, lai hokeja apguves procesā neciestu bērns? Kur sākas un kur beidzas vecāku, treneru un mediķu tiesības un pienākumi? Galu galā – ko nozīmē spriedums minētajā procesā, un vai tas var kļūt par precedentu, kam sekos prasību lavīna?

MVP studijā diskutē bijušais Latvijas hokeja izlases kapteinis, tagad bērnu hokeja treneris Rodrigo Laviņš, par cietušo atzītā hokejista advokāts Agris Bitāns, sporta psiholoģe Jurita Smiltiņa un Latvijas Hokeja federācijas Vecāku padomes vadītāja Anda Masaļska. Diskusijas moderatora krēslā – žurnālists un MVP autors Raimonds Rudzāts.

Advokāts par slaveno tiesas spriedumu

Treneris apšauba secinājumus

Papildu slodzes, treneriem nezinot

Treneru atbildība

Prioritātes bērnu sporta metodikā

Svina jostas – jā vai nē?

Vecāku atbildība un ambīcijas

Kāpēc viņi raud...

Ja es maksāju, man vajag tūlīt un tagad!

Slēptās izmaksas un slaucamie vecāki

"Viņš varētu būt pelnījis kā Ovečkins..."

Gūtās mācības un secinājumi

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!