Foto: Imago Sport/Scanpix/LETA
1994. gada 6. janvāra ceturtdienas rīts Detroitā uzausa pelēcīgs un neganti vējains. Džo Lūisa vārdā nosauktā arēna gatavojās vērt durvis nacionālā daiļslidošanas čempionāta otrās dienas sacensību dalībniekiem – bija klāt izšķirošā atlase olimpiskajām spēlēm Lillehammerā. Tikmēr nepilnu kilometru attālajā iesildīšanās arēnā risinājās notikumi, kurus grūti aptvert vēl šodien – brutālā uzbrukumā cieta sacensību galvenā favorīte, un viss liecināja, ka pie tā vainojama viņas sīvākā sāncense... Pirms 27 gadiem šajā dienā sākās Nensijas Kerigenas un Tonjas Hārdingas drāma.

Sacensību kalendārs paredzēja, ka mačus iesāks pāru starti īsajā programmā plkst. 14.20 pēcpusdienā, pēc tiem – vīriešu brīvā programma plkst. 18:45, bet sieviešu individuālie starti bija ieplānoti uz piektdienas pēcpusdienu. Notikums piesaistīja plašu mediju uzmanību, kas steidza sekot līdzi aizraujošajām un neprognozējamām sacensībām ne tikai Džo Lūisa arēnā, bet arī notiekošajam nepilnu kilometru attālajā Kobo arēnā, kur galvenie favorīti, sadalīti pa grupām, aizvadīja pēdējos sagatavošanās treniņus. C grupā, kurā bija sešas daiļslidotājas, savu nepilnu stundu ilgo treniņu aizvadīja arī Nensija Kerigena, kura gatavojās aizstāvēt pērn izcīnīto ASV čempiones titulu, kā arī tolaik vien 13 gadus vecā, uzlecošā superzvaigzne Mišela Kvana. Tā bija viena no trīs treniņu grupām sieviešu kārtas dalībniecēm.

Valdošā gaisotne bija mierīga un relaksēta. Arī medijiem bija plašas iespējas veikt savus pienākumus, jo piekļūšanas ierobežojumi bija ļoti minimāli. Tieši pretēji – ikviens interesents varētu brīvi pārvietoties burtiski pa visu arēnu. Izņēmums bija tikai sportistu ģērbtuves, taču, klīstot pa koridoriem, līdz to durvīm tāpat varēja tikt ikviens. Atceroties, ka tikai astoņus mēnešus iepriekš kāds līdzjutējs ar nazi uzbruka tenisisa zvaigznei Monikai Selešai un sadūra viņu mugurā – tik demokrātiska attieksme no apsardzes puses šķita nedaudz vieglprātīga.

Brīvo piekļuvi sportistiem izmantoja arī Pitsburgas "Post-Gazetten" žurnāliste Dana Skārtone, tobrīd nespējot pat iedomāties, ka kļūst par tuvāko aculiecinieci vienam no satraucošākajiem uzbrukumiem sporta vēsturē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!