Foto: DELFI kolāža
Sacensības sākās diezgan neparastā laikā – pulksten vienos naktī uz pirmdienu. Bija 1879. gada 21. septembris, un trīspadsmit (galvenokārt) ūsaini sportisti apspīlētos legingos un īsos šortiņos kopā ar desmit tūkstošiem trakulīgu skatītāju bija sapulcējušies zem oriģinālā "Madison Square Garden" arkām Ņujorkā. Tika baumots, ka tie, kuri nevar atļauties samaksāt dolāru par ieeju, varētu uzlauzt durvis. Nē, tas nebija beisbola vai futbola mačs, tas nebija arī tenisa turnīrs vai basketbola spēle. Tās bija sacensības, kurās publika maksāja baltu naudu, lai vērotu kā... cilvēki staigā.

Dienas sākumā ārpus pasākuma norises vietas bija pulcējies liels ļaužu pūlis, un vairāk nekā divi simti cilvēku, aizbildinoties ar to, ka strādā sportistu labā, mēģināja iespraukties arēnā. Kāda sieviete kliedza: "Laidiet mani iekšā! Esmu podologs, kas rūpējas par [sacensību dalībnieka Pītera] Penčota kājām!" Pūtēju orķestri spēlēja dziesmas, pārdevēji tirgoja marinētas olas un ceptus kastaņus.

Par Amerikas nacionālo izklaidi nr.1 varam uzskatīt beisbolu, taču 19. gadsimta 70. un 80. gados nāciju bija pārņēmis vēl viens sporta trakums...

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!