Foto: DELFI kolāža
Lai arī spēcīgākajā beisbola līgā viņš aizvadīja solīdas 15 sezonas, amerikānis Mo Bergs savā sporta veidā nebija izcilākais, ko pasaule redzējusi. Kluss, introverts vīrs, kurš pārējiem šķita dīvaina un neizprotama personība. Iespējams tādēļ, ka glabāja kādu noslēpumu – saskaņā ar valsts arhīva dokumentiem viņš bija viens no veiksmīgākajiem spiegiem profesionālā sportista aizsegā. Otrā pasaules kara laikā viņš palīdzēja Japānas bombardēšanā un, iespējams, pat novērsa atomkara draudus.

Taču līdzās sadraudzības saišu veidošanai Mo bija papildu uzdevums. Tobrīd politiskā situācija bija vairāk nekā nestabila. Japāna jau bija uz kara takas ar Ķīnu (abas valstis karoja 1931. un 1932. gadā, pēc tam arī 1937. un 1945. gadā), tāpēc notika plaša valsts militarizācija, kas destabilizēja situāciju Klusajā okeānā, kas savukārt satrauca amerikāņus (kā vēlāk izrādījās – pamatoti). Šī iemesla dēļ bija vajadzīga informācija par Japānā notiekošo, un šis bija Berga iznāciens. 

Sadraudzības tūres laikā viņš vienudien atdalījās no pārējiem, kas, zinot viņa dīvainības, šķita visnotaļ normāli. Taču šoreiz viņam bija misija. Mo ietērpās japāņu kimono un iešļūcenēs, paņēma ziedus un devās uz Tokijas slimnīcu, kas bija augstākā celtne pilsētā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!