Foto: no grāmatas "TTT zelta meitenes – basketbola mīlestība pusgadsimta garumā"

Latvijas sporta vēsturē bijis daudz ievērojamu komandu, kas katra savā laikā un vietā paveikusi ko ļoti nozīmīgu un atmiņās uz mūžiem paliekošu. Kāda vairāku gadu garumā, cita – vienā sezonā, vēl kāda – tikai vienā spēlē, taču visas – spilgti. Šī rakstu sērija būs veltīta šīm komandām. Noteikti varētu vairāk, taču kaut kur svītra vienmēr ir jānovelk, un tā nu mēs esam atlasījuši 20 komandas. Kādai putekļu kārtiņa paspējusi sakrāties biezāka, citai vēl pavisam niecīga, taču – pūtīsim nost un kārtosim glītā rindiņā uz paaugstinājuma, citu pie citas! Šoreiz gan nemēģināsim sarindot, kura pirmā un kura vienpadsmitā. Tā būs jūsu, MVP lasītāju, privilēģija – pēc tam, kad būsim izstāstījuši visus 20 stāstus. Šoreiz beidzot pienākusi kārta dāmām, tāpēc pievērsīsimies visu laiku titulētākajai Latvijas sporta spēļu komandai – Rīgas TTT.

Stabilitāti nodrošināja izcilais centra spēlētāju duets – 190 centimetrus garās Smildziņa-Budovska un Silvija Ravdone-Krodere. Turklāt jau Altbergs bija panācis, ka pamatsastāva spēlētāju un rezervistu meistarības līmenis un ieguldījums būtiski neatšķīrās. Komandas spēles stils bija orientēts uz augstu tempu un cīņu zem groziem, tādēļ bija svarīgi veikt maiņas, lai spēlētājas piedāvāto intensitāti varētu fiziski izturēt. Lietojot mūsdienu terminoloģiju, pastāvīgā rotācijā bija astoņas spēlētājas. 

Novērtējot garo spēlētāju lomu, pēc Tālivalža Pētersona iniciatīvas Basketbola federācijas Jaunatnes komisija sadarbībā ar laikrakstu "Sports" un Latvijas Televīziju sāka meklēt gara auguma jauniešus un jaunietes. Par vienu šādu meiteni ieminējās viņas māsasvīrs Pāvels. Latvijas basketbola smagsvari – Maigonis Geistards, Augusts Raubens un Karnītis – vairākas reizes devās uz Medumiem, kamēr beidzot pierunāja 13 gadus veco Iulijaku pārcelties uz galvaspilsētu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!