Foto: Latvijas Sporta muzeja krājums

PSRS izlase laika posmā no 1954. līdz 1992. gadam dominēja starptautiskajā hokejā, izpelnoties draudīgo apzīmējumu "sarkanā mašīna". Taču pirmo starptautisko spēli PSRS aizvadīja 1948. gada februārī, kad valstsvienības vārtus sargāja 20 gadus vecais latvietis Harijs Mellups – tā laika labākais vārtsargs Padomju Savienībā. Diemžēl viņa mūžs aprāvās jau pēc nepilniem diviem gadiem, kad aviokatastrofā Sverdlovskā (tagad – Jekaterinburga) bojā gāja Josifa Staļina dēla Vasīlija patronētā Maskavas kara apgabala Gaisa karaspēku (VVS MVO) komanda, kurā spēlēja arī divi latvieši – Mellups un Roberts Šūlmanis. Bojāgājušos apglabāja masu kapā pie Koļcovas lidlauka, bet padomju vara šo traģēdiju noklusēja 20 gadus.

"Pirms tam mums bija liela uzvara pār Ļeņingradas "Dinamo". [Vasīlijs] Staļins ieskatījās ģērbtuvē: "Skaistuļi! Apsveicam!" Bet treneris Boriss Bočarņikovs viņam stāsta: "Nākamais mačs ir Čeļabinskā. Ziņo, ka būs nežēlīgs aukstums, zem -30. Mums vajadzētu lidot agri, aklimatizēties." Uz ko Staļins atbildēja: "Rezervējiet lidmašīnu"," atcerējās komandas hokejists Viktors Šuvalovs, kurš liktenīgajā reisā nedevās tikai tāpēc, ka Josifa Staļina dēls gribēja viņu pasaudzēt: "Neņemiet līdzi Šuvalovu. Mazums kas var notikt." Tikko biju pārnācis no Čeļabinskas, un tur mani uzskatīja par nodevēju."

Tajā pašā laikā VVS MVO tomēr bija iespēja izvairīties no katastrofas. Lidmašīna veica pārsēšanos Kazaņā (tajos gados izplatīta prakse aviācijā), un gaidīšana ieilga, jo Urālos mežonīgā sala dēļ lidmašīnas uzņemt nebija gatavi. Taču spēlējošais treneris Bočarņikovs pēc ilgas pierunāšanas no Vasīlija Staļina izlūdzās atļauju turpināt lidojumu. Lai gan no Kazaņas uz Čeļabinsku varēja nokļūt arī ar vilcienu... Acīmredzot treneris vēlējās, lai komandai būtu laiks aklimatizācijai, par ko viņš runāja pēc sava pēdējā mača.

Uz VVS MVO pārcēlās ar tā laika slavenākais hokejists Vsevolods Bobrovs, kurš 1950. gada janvārī izglābās no liktenīgā reisa. Šo traģēdiju apvijuši dažādi mīti, ne tikai par Bobrova izglābšanos. Pirmais no tiem: par aviokatastrofu esot brīdinājis Josifa Staļina privātais ekstrasenss Volfs Mesings. Tieši tādēļ uz maču neesot aizlidojis Vasīlijs Staļins (un neviens pat nebrīnās, kāpēc gaisa spēku komandieris un kopumā visai aizņemts cilvēks, pēkšņi sagribēja doties uz ierindas maču). Tāpat viņš it kā esot brīdinājis Bobrovu, ka viņam jābrauc ar vilcienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!