Foto: DELFI kolāža
Pagājušā gadsimta 40. gados Otrais pasaules karš ietekmēja miljoniem cilvēku dzīvi visā pasaulē. Pārtikas un degvielas patēriņa normēšana, visa veida trūkums, kā arī, protams, nāve un iznīcība, kas piemeklēja pilsētas, valstis un to iedzīvotājus. Izklaides un sporta jomā karojošās valstis šajā laikā centās saglabāt vismaz nosacītu normālumu, jo tas palīdzēja uzturēt sabiedrības morāli. Taču tas nepavisam nebija vienkārši.

Iespējams, slavenākā kara laika spēle, kurā piedalījās vācieši, ir nodēvēta par "nāves maču". 1942. gada augustā nacistu okupācijas laikā Kijivā "Luftwaffe" pretgaisa ložmetējnieku komanda "Flak Elf", kurā bija daudz bijušo profesionālo futbolistu, "Zenit" stadionā spēkojās ar komandu "Start", ko veidoja nepietiekami ēduši Kijivas "Dynamo" spēlētāji. Abas komandas iepriekš bija tikušās, ukraiņu komandai uzvarot ar 5:1. Lai šoreiz izvairītos no apkaunojošas sakāves, SS (Schutzstaffel jeb aizsardzības vienības) virsnieks pirms spēles Kijivas komandai piedraudēja, ka uzvaras gadījumā saskarsies ar sekām. Lai nodrošinātu vāciešu panākumu, spēli vadīja Vācijas tiesnesis, kurš monētas mešanas laikā "Start" futbolistiem norādīja, ka tiem ir jāizpilda nacistu sveiciens, bet spēli būtu prātīgi zaudēt. Kamēr vācieši izkliedza: "Heil, Hitler!", mājinieki pielika rokas pie krūtīm, izpildot padomju saukli: "Fiziskā kultūra, urrā!"

Spēles sākumā "Flak Elf" veltīja pretiniekiem nežēlīgus sitienus ar elkoņiem pa seju un ribām, kā arī izmantoja jebkuru citu taktiku, ko aizliedz futbola noteikumi, taču tiesnesis tos izlikās nemanām. Pēc "Start" vārtsarga kļūdas vācieši izvirzījās vadībā, tomēr pārtraukumā Kijivas komanda devās, esot vadībā ar 3:1.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!