Trešajā desmitgadē (1939 - 1948) Latvijas virtuvi ietekmēja kara laiks. Tas bija dažādu produktu trūkuma periods. Saimniecēm cits nekas neatlika, kā ēst gatavošanai pieiet radoši, izdomājot, kā no maza daudzuma izejvielām pagatavot sātīgu maltīti. Šo desmitgades laiku spilgti raksturo 'Kāpostu vīstokļi'!

Recepte 'Kāpostu vīstokļi'

1 vidēji liela kāpostu galviņa

200 g maltas liellopu gaļas

Rīvmaize – pēc vajadzības

Sāls (pipari) – pēc garšas

10 g sviesta vai tauku

½ sīpola

Šķidrums – pēc vajadzības

Tomātu biezenis – pēc garšas

Samaltai gaļai pievieno sāli (un piparus), rīvmaizi un nedaudz šķidruma. Labi samīca. Kāpostu galviņu sadala pa lapām, liek vārošā sāls ūdenī un karsē, kamēr lapas kļūst elastīgas. Izgriež cietās dzīslas, ko līdz ar mazajām lapiņām sasmalcina un pievieno gaļas pildījumam. Pildījumu liek lielajās lapās, pārklāj ar mazāku lapu, satin. Sviestu vai taukus izkausē, pārkaisa ar sīki sasmalcinātu sīpolu, un liek tajos sagatavotos vīstokļus. Cepeškrāsnī apcep, pārlej ar kāpostu vārāmo ūdeni un sautē, kamēr mīksti. Tad vīstokļus izņem, mērci, ja vajadzīgs, ievāra, pievieno miltus un tomātu biezeni un brīdi vāra. Pasniedz galdā ar mērci un sausi vārītiem kartupeļiem vai kartupeļu biezputru.

(Autors: Lidija Lūse, "Taupīgā namamāte virtuvē", 1942)

Par projektu

Gaļas produktu ražotāja "Forevers" izcilas garšas stāsts "10 desmitgades, 10 garšīgi stāsti" ir tapis sadarbībā ar pavāru Mārtiņu Sirmo, daudzu recepšu autori Antoņinu Masiļūni, pētnieci, Dr.art. Astru Spalvēnu, atklājot Latvijas virtuves veidošanās tradīcijas 100 gados. "Forevers" kopā ar domubiedriem katru desmitgadi atklāj ar spilgtāko gaļas ēdienu un tā recepti, meklējot atbildi arī uz jautājumu, kāda būs Latvijas virtuve turpmāk? Sekot projektam un izmēģināt receptes iespējams "Forevers" vietnē: www.forevers.lv/receptes

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!