Cepetis ir laba ilustrācija Latvijas pirmās desmitgades (1918 – 1928) laika kulinārijai. Vesels ceptas gaļas gabals pretstatā maltai vai kapātai gaļai norādīja uz labklājību, šādu praksi pārņemot no muižas. Turpretim zemnieku virtuvē ēdienus biežāk gatavoja vārot vai sautējot, un gaļu lietoja tikai kā piedevu. Cepeša pagatavošanai jāizvēlas labs, turklāt liels gaļas gabals. Lai arī šodien cepetis tiek cepts cepeškrāsnī, agrāk to gatavoja uz plīts virsas īpašā cepeša pannā. Spilgts cepeša piemērs ir Melānijas Mellinas oriģinālā 'Šmorcepeta' recepte, kas datēta tālajā 1924. gadā. Tā pagatavošanā tiek izmantota vērša gaļa.

Recepte 'Šmorcepets'

Lai pagatavotu šo recepti, paņem 5–6 mārciņas mīkstas vērša gaļas, vislabāk no pakaļgabala. Gaļa ir glīti jānomazgā un jānosausē. Tad liek katlā pāra karotes cūku tauku, liek gaļu virsū un sacep no abām pusēm glīti brūnu; pēc tam pielej katlā vārošu ūdeni, kā gaļa vispār apmirkst. Kad ūdens novārījies, pielej to atkal no jauna un tā šmorē apsegtu, kamēr gaļa mīksta un no ūdens tikai mērces daļa atlikusi. Nu izņem cepeti, ielej katlā 1 karoti skāba krējuma un savāra tumīgu mērci. Gaļu sagriež vienādās šķēlēs, liek uz bļodas, kā gabalā bijuse, un pārlej ar izkāstu mērci, kuru var arī pasniegt sevišķā traukā. Ap bļodas malām liek apceptus kartupeļus un klāt dod salātus.

(Autors: Melānija Mellina, "Lauksaimnieču pavāru grāmata", 1924)

Par projektu

Gaļas produktu ražotāja "Forevers" izcilas garšas stāsts "10 desmitgades, 10 garšīgi stāsti" ir tapis sadarbībā ar pavāru Mārtiņu Sirmo, daudzu recepšu autori Antoņinu Masiļūni, pētnieci, Dr.art. Astru Spalvēnu, atklājot Latvijas virtuves veidošanās tradīcijas 100 gados. "Forevers" kopā ar domubiedriem katru desmitgadi atklāj ar spilgtāko gaļas ēdienu un tā recepti, meklējot atbildi arī uz jautājumu, kāda būs Latvijas virtuve turpmāk? Sekot projektam un izmēģināt receptes iespējams "Forevers" vietnē: www.forevers.lv/receptes

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!