Tajā brīdī, kad nākas īsos vārdos raksturot, kāda ir Latvijas virtuve, iestājas apmulsums. Katram ir savs atskaites punkts – ģimenes tradīcijas un godi, ierastas ikdienas maltītes, nebeidzami kulinārijas eksperimenti un jaunu garšu meklējumi. Taisnība – tas viss ir veidojis un joprojām veido Latvijas virtuvi, tomēr tās pamatā ir ne tikai mūsu individuālā pieredze, bet arī Latvijas valsts vēsturiskie līkloči, katra laikmeta iezīmes un aktuālās tendences. "10 desmitgades, 10 garšīgi stāsti" ir stāsts par Latvijas virtuvi, vienlaikus meklējot atbildes, kāda būs Latvijas virtuve nākamajā un aiznākamajās desmitgadēs?

close-ad
Saturs turpināsies pēc reklāmas
Reklāma

Stāsta idejas autors ir Latvijas gaļas produktu ražotājs "Forevers", kurš ir apvienojies domubiedrus – par Latvijas recepšu mammu dēvēto, daudzu pavārgrāmatu autori Antoņinu Masiļūni, pavāru Mārtiņu Sirmo un ēdienu pētnieci, Dr. art. Astru Spalvēnu. Pētniece, par pamatu ņemot Latvijas autoru pavārgrāmatas, ir atklājusi, kas raksturīgs Latvijas virtuvei; kas pārņemts no citām valstīm; kuras senču tradīcijas dzīvo vēl šodien. Apskats likumsakarīgi ir veidots par Latvijas 100 gadiem jeb valsts 10 desmitgadēm, jo līdz ar valsts nodibināšanu aizsākās arī Latvijas virtuves veidošanās.

Stāsta Astra Spalvēna: "Šajā laika periodā ir notikušas ievērojamas pārmaiņas, eksperimenti, intensīva dažādu ietekmju saplūšana, standartu izveidošanās un noārdīšanās. 20. gadsimta gaitā izveidojušās kulinārās tradīcijas un izpratne par ēdienu radījušas mūsdienu Latvijas virtuvi, kas nebaidās pieņemt svešo un lepojas ar savējo. Pavārgrāmatas mums ļauj uzzināt, par ko katrā desmitgadē autori gribēja rakstīt un par ko lasītājiem bija iespēja lasīt. Lapojot grāmatu pēc grāmatas hronoloģiskā secībā, iespējams piefiksēt gan tos ēdienus, kas tikuši aprakstīti desmitgadi pēc desmitgades, kaut arī mainīti laikmeta prasību ietekmē, gan tos ēdienus, kas kādā brīdī ienākuši pavisam no jauna. Ir iespējams uzzināt arī par ēdieniem, kas dažādu iemeslu dēļ no pavārgrāmatām izzuduši."

Katrai Latvijas desmitgadei ir savs vēsturiskais fons, kas, protams, atstāja ietekmi arī uz to, kāda tajā brīdī bijusi Latvijas virtuve. Piemēram, produktu trūkums vai jaunu pieejamība atstāja nospiedumus konkrētas paaudzes ēšanas paradumos. Turklāt vienas desmitgades ietvaros varēja pastāvēt vairākas virtuves: citādi ēdienu gatavoja un pasniedza pilsētās un laukos, atšķirīgs bija kalpu un saimnieku, īpašnieku un strādnieku uzturs, sava ēdienkarte bija tiem, kas labprāt eksperimentē un sava – tiem, kas pieturas pie pārbaudītām vērtībām. Tomēr hronoloģiskais dalījums palīdz parādīt kā dažādas gastronomijas tendences seko cita citai un ietekmē nākamos periodus.

Liela ietekme Latvijas virtuves tradīciju veidošanā bijusi arī sava laika ikonai, recepšu mammai Antoņinai Masiļūnei. Pēc viņas padomiem gatavotie aukstie ēdieni joprojām ir daudzu ģimeņu svētku neatņemama sastāvdaļa. A. Masiļūnes rasola recepte kļuva populāra aizvadītā gadsimta astoņdesmitajos gados un dažādos atvasinājumos dzīvo vēl šodien. A. Masiļūne lielu uzmanību veltīja arī ēdienu dekorēšanai, lai ēdiens būtu ne tikai garšīgs, bet arī noformēts interesanti. Lūdzot A. Masiļūnei raksturot Latvijas virtuvi, viņa atzīst, ka svarīga ir ne tikai svaigu un kvalitatīvu produktu izmantošana, bet arī radoša pieeja un dažādība, nebaidoties izmēģināt ko jaunu vai jau pazīstamas receptes pasniegt atšķirīgi.

Tikmēr pavārs Mārtiņš Sirmais neslēpj, ka zinot, kādas ir Latvijas virtuves paražas un Latvijas iedzīvotāju garšas izjūta, ir iespējams ieviest arī jauninājumus. Pieredzē dalās Mārtiņš Sirmais: "Šodien pasaules virtuve saplūst ar vietējām paražām, tomēr tikai tad, kad zini, ko ēd Latvijas iedzīvotāji un saproti, kāpēc viens vai otrs ēdiens ir kļuvis par absolūto favorītu daudzu gadu garumā, iespējams piešķirt jaunas garšas jau ierastiem ēdieniem. "10 desmitgades, 10 garšīgi stāsti" ir unikāls ieskats tajā, kā veidojusies mūsdienu Latvijas virtuve."

Šajā stāstā Latvijas virtuves tradīcijas desmitgadi pēc desmitgades atklās gaļas ēdieni, jo gaļa vienmēr ir bijusi nozīmīga Latvijas virtuves sastāvdaļa. Tam piekrīt arī projekta idejas autors gaļas ražotājs "Forevers" – gaļa joprojām ir iedzīvotāju pieprasīts produkts. Katras desmitgades raksturīgāko gaļas ēdienu varēs iepazīt ar oriģinālrecepti, tā gūstot iedvesmu to arī izmēģināt! Seko līdzi mūsdienu Latvijas virtuves veidošanās stāstam!

Seko Delfi arī Instagram profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!
Publikācijas saturs vai tās jebkāda apjoma daļa ir aizsargāts autortiesību objekts Autortiesību likuma izpratnē, un tā izmantošana bez izdevēja atļaujas ir aizliegta. Vairāk lasi šeit.

Comment Form