Vairāk nekā 100 tūkstoši cilvēku ceturtdien pulcējās Berlīnes ielās, lai pieminētu tā dēvēto operāciju "Kristallnacht", kuras laikā Vācijas nacisti izrēķinājās ar ebrejiem.
Vācijas kanclers Gerhards Šrēders šo Berlīnē notiekošo masu pasākumu nosaucis par "gadsimta sacelšanos" pret nacisma izplatīšanos, ksenofobiju un antisemītiskiem uzbrukumiem Vācijā.

Šrēders un vairākas citas sabiedrībā populāras personas, piemēram, tenisa zvaigznes Štefija Grāfa un Boriss Bekers, gatavojās piedalīties gājienā no kādas Berlīnes sinagogas pa Oranienburgas ielu uz Brandenburgas vārtiem, kas ir galvaspilsētas centrā.

Miermīlīgi noskaņotais pūlis, tā vidū arī ģimenes ar bērniem, sāka piepildīt pilsētas ielas. Pasākuma organizatori prognozēja, ka tajā varētu piedalīties vismaz 100 tūkstoši iedzīvotāju, un neilgi pēc sākuma policija paziņoja, ka šis skaitlis jau ir pārsniegts.

1918.gada 9.novembrī vācu sociāldemokrāts Filips Šaidemans veica pirmo pasākumu demokrātiskas Vācijas virzienā, nodibinot Veimāras republiku.

Pēc pieciem gadiem 9.novembrī Hitlers mēģināja iegūt varu, organizējot puču, kas bija neveiksmīgs.

1938.gada 9.novembrī nacisti nopostīja ebreju uzņēmumus un mājas visā valstī operācijā "Kristallnacht", kas tiek uzskatīta par holokausta sākumu.

1989.gadā šajā dienā krita Berlīnes mūris, simbolizējot komunisma ēras beigas un liecinot par Vācijas atkalapvienošanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!