Foto: AFP/Scanpix
Aptuveni 100 ogļrači Sardīnijas salā ir aizbarikādējušies šahtā ar simtiem kilogramu sprāgstvielu, protestējot pret raktuvju slēgšanu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Kalnrači raktuvju šahtā iegāja pirmdien un atrodas aptuveni 400 metru dziļumā. Tie vēlas apturēt valsts vienīgās ogļu raktuves slēgšanu, kas nozīmētu darba vietu zaudēšanu.

Ogļrači plāno šahtā palikt līdz piektdienai, kad paredzēta tikšanās ar valdības pārstāvjiem, lai apspriestu raktuvju nākotni.

"Es domāju, ka ikviens protestētu kā mēs, ikkatrs, kurš zaudē darbu, ir gatavs darīt jebko. Tas ir patiešām nopietni, viss šajā valstī tiek slēgts – tas atgādina pasaules galu," reportieriem pastāstīja viens no kalnračiem.

Strādnieki vēlas, lai raktuves tiktu pārveidotas par kombinētu izrakteņu ieguves un oglekļa uztveršanas un uzglabāšanas vietu. Oglekļa uztveršanas un uzglabāšana pazemē ir veids kā mēģināt mazināt globālo sasilšanu, savācot gaisā nonākušos kaitīgos izmešus. Šī mērķa īstenošanai būtu potenciālas iespējas saņemt valsts atbalstu.

Strādnieki šajās raktuvēs līdzīgas protesta akcijas ir rīkojuši jau agrāk. 1995. gadā kalnrači raktuvēs palika 100 dienas, norāda BBC. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!