Foto: AFP/Scanpix/LETA

Krievija brīdinājusi NATO, ka ASV prezidenta Donalda Trampa lēmums palielināt Polijā dislocēto militāro kontingentu par 1000 vīru "destabilizēs" Eiropu.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs ceturtdien norādījis, ka Maskava "ļoti uzmanīgi" seko ASV plāniem, kurus Tramps izklāstīja Polijas prezidenta Andžeja Dudas vizītes laikā Baltajā namā.

Kā ziņots Tramps Dudam apsolīja, ka ASV no Vācijas uz Poliju pārdislocēs vēl 1000 karavīru.

Kopīgajā Vašingtonas un Varšavas deklarācijā arī teikts, ka Polijā tiks dislocēta arī ASV Gaisa spēku bezpilota lidaparātu "MQ-9" eskadriļa.

Tikmēr krievu mediji ceturtdien citēja Krievijas ārlietu ministra vietnieka Sergeja Rjabkova teikto, ka ASV lēmums atspoguļojot Vašingtonas "agresīvos" nolūkus, kam piemīt "destabilizējošs un eskalējošs raksturs".

Krievijas Ārlietu ministrija norādījusi, ka Polijā izvietotā ASV kontingenta palielināšana esot 1997.gadā noslēgtās Krievijas un NATO vienošanās pārkāpums.

Ar šo vienošanos alianse tolaik apņēmās pastāvīgi neizvietot vērā ņemamus spēkus jaunajās dalībvalstīs, kas NATO tika uzņemtas pēc to atbrīvošanās no komunisma jūga.

Maskava brīdinājusi, ka tā "ņems vērā" jauno situāciju "savā aizsardzības plānošanā un savā praktiskajā rīcībā".

"Mēs tajā saskatām gatavošanos tālākai liela mēroga [militārā kontingenta] izvietošanai," norādījusi Krievijas Ārlietu ministrija. "Šāda rīcība apdraud vienu no vēl palikušajiem dokumentiem, kuru mērķis ir nodrošināt militāro stabilitāti Eiropā."

Tikmēr kādreizējais Krievijas īpašo uzdevumu vienību komandieris un tagadējais Valsts domes deputāts Vladimirs Šamanovs ASV bezpilota lidaparātu izvietošanu Polijā pielīdzinājis 1962.gada Karību raķešu krīzei, kas gandrīz noveda pie kodolkara.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!