Foto: AP/Scanpix/LETA

Pie ASV vēstniecības Afganistānas galvaspilsētā Kabulā uzsprāgusi raķete. Vēstniecības amatpersonas paziņojušas, ka sprādziena rezultātā neviens cilvēks nav cietis, raksta portāls "Associated Press".

Afganistānas amatpersonas notikušo vēl nav komentējušas. Šis ir pirmais uzbrukums, kas noticis Kabulā pēc ASV prezidenta Donalda Trampa lēmuma pārtraukt miera sarunas ar grupējumu “Taliban”.
Pagājušajā nedēļā “Taliban” organizētā uzbrukumā Kabulā bojā gāja vairāki cilvēki, viņu vidū bija arī ASV karavīrs. Tramps izteicies, ka tieši ASV karavīra nāve bija galvenie iemesli, kādēļ viņš nolēma pārtraukt miera sarunas ar talibiem. Pašlaik nav zināms, vai ASV un “Taliban” nākotnē varētu atsākt sarunas.

Uzbrukums vēstniecībā noticis asiņaino 11. septembra teroraktu 18. gadadienā. 2001. gada 11. septembrī četras teroristu pašnāvnieku grupas ar nolaupītām pasažieru lidmašīnām ietriecās Pasaules Tirdzniecības centra ēkās - "dvīņu torņos" – Ņujorkā. Vēl viena lidmašīna ietriecās Pentagona celtnē Vašingtonā, bet ceturtais lidaparāts, kurš virzījies uz Balto namu, mērķi nesasniedza un avarēja Pensilvānijā.

Neilgi pēc šiem teroraktiem – 2001. gada oktobrī – ASV vadīta koalīcija uzsāka militāru operāciju, kuras rezultātā tika gāzts “Taliban” režīms. Šobrīd Afganistānā uzturas aptuveni 14 000 ASV karavīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!