Trīsdesmit trīs 11. septembra uzbrukumu upuru radinieki Guantanamo kara noziegumu tiesas procesus dēvē par nelikumīgiem un negodīgiem, ceturtdien vēsta BBC.
Vēstulē, kas publicēta Amerikas Pilsonisko brīvību savienības (ACLU) interneta mājas lapā, bojāgājušo ģimenes locekļi norāda, ka kara tiesa ir politiski motivēta.

Pirmstiesas noklausīšanās pieciem apcietinātajiem Guantanamo sākās pirmdien.

"Daudzi no mums netic, kas šis process noritēs godīgi, saskaņā ar amerikāņu sabiedrībās vērtībām. Mēs neesam droši, ka uzvarēs taisnīgums. Jau no paša sākuma šī lieta bija politiski motivēta. Valdībai ir svarīgi pēc iespējas ātrāk to izbeigt, pretēji godīguma un atklātības principiem. Turklāt valdībai ir jānoslēpj Guantanamo cietumnieku spīdzināšanas fakts," norādīts 11. septembra upuru radinieku paziņojumā.

Jau ziņots, ka Halids Šeihs Mohameds, kurš iepriekš atzinies teroristisko aktu plānošanā, kā arī četri citi apsūdzētie, kurus vaino līdzdalībā teroristisko aktu organizēšanā, nosūtījuši tiesnesim vēstuli, kurā lūguši atzīt tos par vainīgajiem visos inkriminētajos noziegumos.

Tomēr līdz sprieduma pasludināšanai vēl notiks piecas tiesas sēdes. Turklāt diviem no pieciem apsūdzētajiem vēl jāveic psihiatriskā ekspertīze, lai pārliecinātos, ka viņi var stāties tiesas priekšā.

Ja piecus vīriešus atzīs par vainīgajiem, viņiem tiks piespriests nāves sods.

2001.gada 11.septembra teroristiskajos uzbrukumos ASV gājuši bojā ap trīs tūkstošiem cilvēku. Pašnāvnieku vadītās lidmašīnas ietriecās divās Pasaules tirdzniecības centra ēkās Ņujorkā, vēl viena nokritusi uz Pentagona ēku Vašingtonā, bet cita - kādā fermā Pensilvānijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!