Muhammeds Ata, kurš ar nolaupītu lidmašīnu ietriecās vienā no Pasaules tirdzniecības centra (PTC) torņiem Ņujorkā un tiek uzskatīts par vienu no 11.septembra terora aktu organizētājiem, pagājušā gada vasarā tikās ar citiem sazvērniekiem Spānijā, lai izplānotu šos terora aktus, svētdien ziņoja Spānijas laikraksts "El Pais".
Iespējams, ka tikšanās dalībnieks Spānijas pilsētā Tarragonā bijis arī Marvans al Šehi - otrs terorists pašnāvnieks, kas 11.septembrī sagrāva PTC. Ata un Šehi bija mācījušies kādā Floridas lidotāju skolā.

Laikraksts informēja, ka ziņa par šo tikšanos ir pamatota ar konfidenciālu 700 lappušu ziņojumu, kuru Spānijas iestādes iesniegušas ASV Federālajam izmeklēšanas birojam (FIB).

"10 mēnešu ilgā izsekošanā, ko veica vairāk nekā 100 policistu, ir pārbaudīta pašnāvnieku teroristu grupas locekļu personība, kuri ieradās Spānijā, lai pirms uzbrukuma sarīkotu tikšanos, kurā tika galīgi apspriestas teroristu darbības detaļas," ziņoja "El Pais".

19 teroristi 11.septembrī nolaupīja četras lidmašīnas, no kurām divas drīz sagrāva Pasaules tirdzniecības centru Ņujorkā, viena ietriecās Pentagona ēkā pie Vašingtonas un viena nogāzās Pensilvānijā. Šajos terora aktos, kuros gāja bojā ap 3000 cilvēku, ASV apsūdz Osamu bin Ladenu un viņa vadīto organizāciju "Al Qaeda".

"El Pais" sīki ziņoja par Atas un citu teroristu pārvietošanos Spānijā 2001.gada jūlijā, pamatojoties uz aviokompāniju, viesnīcu, automašīnu nomas un kredītkaršu datiem, kā arī aculiecinieku stāstīto.

Ata ieradās Madridē 8.jūlijā ar lidmašīnu no Maiami. Viņš ar nomātu mašīnu aizbrauca uz Tarragonu 9.jūlijā - tajā pašā dienā, kad 11.septembra terora aktu koordinators Jemenas pilsonis Ramzi Binalšibhs aizlidoja no Hamburgas uz Tarragonu.

Binalšibhs, kuru Vācijas iestādes meklē par 11.septembra terora aktu plānošanu un palīdzību to īstenošanā, vairākkārt mēģināja ierasties ASV, bet viņam nepiešķīra vīzu.

Binalšibhs ieradās kādā Tarragonas viesnīcā kopā ar citu vīrieti, kura apraksts atbilst Vācijas iestāžu meklētajam Saīdam Bahadži. Policija uzskata, ka Binalšibhs 10.jūlijā ticies ar Atu, kas uzturējās citā viesnīcā, līdz kurai varēja aizbraukt 15 minūšu laikā.

Policija nesaņēma nekādas ziņas par Šehi uzturēšanos kādā no Tarragonas viesnīcām, bet vairāki cilvēki pēc viņa fotogrāfijas apskatīšanas atcerējās, ka redzējuši viņu šajā rajonā 17.jūlijā divu citu vīriešu pavadībā. Izmeklētāji uzskata, ka Tarragonā var būt tikušies seši sazvērnieki.

Pēc pirmās viesnīcā pavadītās nakts Binalšibhs neatstāja nekādas pēdas Spānijā un pēc sešām dienām atgriezās Vācijā, tātad sazvērniekiem var būt bijis kāds vietējais līdzzinātājs, rakstīja "El Pais".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!