Foto: AFP/Scanpix/LETA

12 Baltkrievijas robežsargi otrdien, 17. augustā, mēģinot piespiest migrantus šķērsot robežu, iegājuši Lietuvas teritorijā, pavēstījusi Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite.

"Mēs uzskatām par nepieļaujamu tādu nekaunīgu provokāciju, kad 12 Baltkrievijas robežsargi šķērsojuši Baltkrievijas Republikas robežu," teikts Bilotaites paziņojumā.

Baltkrievijas robežsargi, kuriem bijis nekārtību apspiešanai paredzētais aprīkojums, tostarp vairogi, iegājuši Lietuvas teritorijā Šalčininku rajonā, mēģinot piespiest 35 migrantus šķērsot robežu.

Lietuvas Valsts robežsardzes dienests publicējis video, kurā redzams incidents, kā arī piebildis, ka Baltkrievijas publiskotajā video nav redzams, kā migranti tiek piespiesti šķērsot robežu.

Pēc atkārtotiem Lietuvas robežsargu brīdinājumiem Baltkrievijas robežsargi atgriezušies savas valsts teritorijā.

Jau ziņots, ka 12. augustā Baltkrievijas robežsargs uz īsu brīdi ienāca Lietuvas teritorijā. Lietuvas robežsardzes publiskotajā video bija redzams, kā Baltkrievijas robežsargs mērķtiecīgi iesoļo Lietuvas pusē aptuveni pusotru metru, pār plecu nesot saritinātu paklājiņu un guļammaisu vai telts pārklāju, un tūdaļ atgriežas savas valsts teritorijā. Arī šīs incidents notika Šalčininku rajonā.

Kā ziņots, nelegālo migrantu plūsma pāri Lietuvas un Baltkrievijas robežai šovasar krasi pieauga. Kopš šā gada sākuma aizturēto nelegālo imigrantu kopskaits pārsniedzis 4000. Lielākā daļa nelegālo migrantu vēlas caur Lietuvu nokļūt Rietumeiropas valstīs.

No 3. augusta, pildot iekšlietu ministres Agnes Bilotaites rīkojumu, Lietuvas robežsargi migrantus, kas nelegāli ierodas Lietuvā no Baltkrievijas, piespiež doties atpakaļ.

Lietuvas amatpersonas norāda, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, jo Lietuva atbalsta Baltkrievijas demokrātisko opozīciju un ir sniegusi patvērumu tās līderei Svetlanai Tihanovskai (Svjatlanai Cihanouskai).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!