Foto: DELFI

12 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu iekšlietu ministri lūguši Briseli finansēt žogus uz robežām, lai apturētu nelegālo imigrantu iekļūšanu ES teritorijā, liecina vēstule, kas nonākusi ziņu aģentūras AFP rīcībā.

Ministri no 12 valstīm, tostarp Polijas, Lietuvas un Grieķijas, vēstulē apgalvo, ka finansējums nepieciešams reformu ietvaros, kuru mērķis ir pretoties kaimiņvalstu centieniem padarīt migrāciju par ieroci.

Ministri ar šādu aicinājumu nākuši klajā pēc tam, kad Eiropas Komisija (EK) atteicās finansēt žogu uz Lietuvas un Baltkrievijas robežas.

Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Polija un Eiropas Savienība apsūdzējušas Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

"ES ir jāpielāgo esošais tiesiskais regulējums jaunajai realitātei, ļaujot mums pienācīgi novērst mēģinājumus padarīt nelegālo migrāciju par instrumentu politisku mērķu sasniegšanai, kā arī citus hibrīdos draudus," teikts ministru vēstulē EK.

Vēstulē norādīts, ka "fiziska barjera, šķiet, ir efektīvs robežu aizsardzības pasākums, kas kalpo visai ES," nevis tikai valstīm, kurās nelegālie imigranti ierodas vispirms. Vēstulē uzsvērts, ka žogu celšana uz robežām būtu pienācīgi jāfinansē no ES budžeta.

Brisele līdz šim ir atturējusies finansēt dalībvalstīm žogus uz robežām, uzstājot, ka pašreizējais tiesiskais regulējums ļauj tikai izmantot ES budžeta līdzekļus "robežu pārvaldības sistēmām".

EK preses pārstāvis apliecinājis, ka vēstule ir saņemta un uz to tiks atbildēts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!