Foto: AFP/Scanpix/LETA

13 Eiropas Savienības (ES) valstis trešdien brīdinājušas, ka daži no pasākumiem, kas īstenoti jaunā koronavīrusa izplatības ierobežošanai, var apdraudēt demokrātiju, cilvēktiesības un likuma varu.

Valstu kopīgajā paziņojumā norādīts, ka tās ir dziļi nobažījušās par riskiem, ko daži no šiem pasākumiem rada.

"Ārkārtējie pasākumi būtu jāierobežo līdz stingi nepieciešamajiem, tiem būtu jābūt proporcionāliem un pagaidu rakstura," to īstenošana ir jākontrolē un tiem jābūt saskaņā ar demokrātijas, likuma varas un pamatiesību principiem, teikts paziņojumā, kuru parakstījušas Beļģija, Dānija, Somija, Francija, Vācija, Grieķija, Īrija, Itālija, Luksemburga, Nīderlande, Portugāle, Spānija un Zviedrija.

Paziņojumā uzsvērta preses un demokrātisko brīvību nozīme, taču valstis, kas varētu būtu pārkāpušas šos principus, vārdā nav minētas.

Ungārijas parlaments pirmdien apstiprināja likumprojektu, ar kuru valdībai koronavīrusa pandēmijas apstākļos tiek piešķirtas ārkārtējas pilnvaras, tiesa gan, nenosakot beigu datumu jauno pilnvaru termiņam. Likumā arī ietverti soļi pret viltus informāciju, dažos raisot bažas, ka valdība varētu likumu izmantot, lai vērstos pret neatkarīgajiem medijiem.

ES pēc tam nāca klajā ar paziņojumu, kurā norādīja, ka novēros ārkārtējos pasākumus, kas ieviesti bloka valstīs, bet konkrēti Ungāriju neminēja.

"Ir ļoti svarīgi, lai ārkārtējie pasākumi netiek īstenoti uz mūsu pamatprincipu un vērtību rēķina (..), demokrātija nevar darboties bez brīviem un neatkarīgiem medijiem," otrdien paziņojumā norādīja Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!