Foto: F64

13 Eiropas Savienības (ES) valstis, kuru vidū no Baltijas valstīm ir tikai Lietuva, plāno izveidot Eiropas Prokuratūru cīņai pret finanšu noziegumiem.

Jaunās institūcijas izveidošanu atbalsta Bulgārija, Čehija, Francija, Grieķija, Lietuva, Luksemburga, Portugāle, Rumānija, Slovākija, Slovēnija, Somija, Spānija un Vācija. Šo valstu tieslietu ministri par to nosūtījuši vēstuli ES institūciju vadītājiem.

Lietuvas tieslietu ministre Milda Vaiņute trešdien izplatījusi paziņojumu, kurā teikts, ka "kompromisa priekšlikums par Eiropas prokuratūru pēc būtības atbilst Lietuvas pozīcijai, taču vienota lēmuma diemžēl nav. Lietuva ir to valstu vidū, kuras iestājas par ciešāku sadarbību, veidojot šo svarīgo institūciju un piedaloties tās darbībā".

Šo iniciatīvu noraidījušas Polija, Ungārija un Zviedrija. Tās paudušas viedokli, ka šāda ES līmeņa prokuratūra varētu graut nacionālo tiesībsargājošo institūciju neatkarību un ES saņemtu pārāk daudz pilnvaru.

Latvija un Igaunija pagaidām turas nomaļus, taču diplomāti neizslēdz iespēju, ka tās pievienosies vēlāk.

Iecerētā prokuratūra izmeklētu noziegumus, kas nodara kaitējumu ES finansēm, piemēram, pievienotās vērtības nodokļa nemaksāšanu, naudas atmazgāšanu vai krāpšanu.

Sarunas par šādas prokuratūras izveidošanu sākās vēl 2013. gadā, kad Lietuva bija ES prezidējošā valsts. Pēc diplomātu teiktā, sākumā ierosināts izveidot centralizētu institūciju, bet vēlāk panākta vienošanās paplašināt dalībvalstu prokuroru pilnvaras.

Lietuvas Ģenerālprokuratūras prokurors Toms Krušna aģentūrai BNS teica, ka Lietuva varētu deleģēt jaunajā institūcija divus prokurorus, no kuriem viens strādātu galvenajā mītnē, bet otrs - Lietuvā.

Krušna arī sacīja, ka apsūdzības Lietuvas tiesās uzturēs tikai Lietuvas prokurori, un citu valstu prokuroriem šādu tiesību nebūs.

"Apsūdzību uzturēs Lietuvas prokurors. Mēs runājam par to, ka jaunā prokuratūra nodrošinās pēctecīgu kriminālvajāšanas praksi ES līmenī, jo tas ir saistīts ar ES finanšu interešu aizstāvēšanu," paskaidroja Lietuvas prokurors.

Jaunā prokuratūra varētu sākt darbu pēc diviem gadiem. Galīgais lēmums par to, kur atradīsies jaunās institūcijas galvenā mītne, vēl nav pieņemts, taču viens no variantiem, kas tiek izskatīts, ir Luksemburga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!