Foto: Kārlis Dambrāns, DELFI

162 Nobela prēmijas laureāti atklātā vēstulē aicina Krieviju izvest karaspēku no Ukrainas un pauž atbalstu Ukrainas tautai un valstij, kas cīnās pret Krievijas agresiju.

"Līdzīgi tam, kā nacistiskā Vācija uzbruka Polijai 1939.gadā (izmantojot līdzīgus trikus un viltus provokācijas) un Padomju Savienībai 1941.gadā, Krievijas Federācijas valdība prezidenta [Vladimira] Putina vadībā ir sākusi nepamatotu militāru agresiju - neko citu kā karu pret kaimiņvalsti, Ukrainu. Te mēs uzmanīgi izvēlamies vārdus, jo neticam, ka krievu tauta spēlētu lomu šajā agresijā," teikts vēstulē.

Nobela prēmijas laureāti nosoda Krievijas militārās darbības un Putina pausto Ukrainas eksistences leģitimitātes noliegumu.

"Vienmēr ir mierīgs ceļš strīdu atrisināšanai. Krievijas iebrukums rupji pārkāpj ANO Hartu, kurā teikts, ka "Visām dalībvalstīm savās starptautiskajās attiecībās vajag atturēties no draudiem vai spēka lietošanas pret jebkuras valsts teritoriālo integritāti vai politisko neatkarību". Tas ignorē 1994.gada Budapeštas memorandu, kurš uzlika Krievijai un citām valstīm par pienākumu cienīt Ukrainas suverenitāti, neatkarību un pastāvošās robežas," teikts atklātajā vēstulē.

Nobela prēmijas laureāti pauda pārliecību, ka "kara izraisīšana, kā to izdarīja prezidents Putins un viņa līdzskrējēji, ir neskaidrs, asiņains un neproduktīvs ceļš uz nākotni".

Vēstulē arī teikts, ka šis iebrukums aptraipījis Krievijas valsts starptautisko reputāciju uz vairākiem gadu desmitiem un kļūs par šķērsli Krievijas ekonomikas attīstībai un par grūtību avotu tās iedzīvotājiem.

"Simtiem ukraiņu karavīru, krievu zaldātu un ukraiņu mierīgo iedzīvotāju, ieskaitot bērnus, jau ir gājuši bojā. Tas ir tik skumji un nevajadzīgi. Mēs apvienojāmies ap šo vēstījumu, lai aicinātu Krievijas valdību izbeigt iebrukumu Ukrainā un izvest savu karaspēku no Ukrainas," teikts vēstulē.

Atklāto vēstuli parakstīja dažādu gadu Nobela prēmijas laureāti ķīmijā, fizikā, medicīnā, ekonomikā, literatūrā (tai skaitā Kadzuo Išiguro, Elfrīde Jelineka, Gerta Millere, Vole Šoinka) un Nobela Miera prēmijas laureāti (tai skaitā Dalailama, Huans Manuels Santoss, Širina Ebadi, Oskars Ariass).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!