Aptuveni 18 līdz 20 tūkstoši cilvēku jeb trīs procenti no Igaunijas darbaspēka dažu nākamo gadu laikā varētu doties strādāt uz citām Eiropas Savienības valstīm, ceturtdien paziņoja Igaunijas amatpersonas.
Igaunijas Darba tirgus pārvaldes ģenerāldirektors Mati Ilisons telekanālam TV3 sacīja, ka īpaši daudz darba meklētāju citās ES dalībvalstīs varētu būt no Idas-Virumā apriņķa Igaunijas ziemeļrietumos, kur problēmas ar darba atrašanu ir lielākas nekā citviet Igaunijā.

Tomēr Ilisons norādīja, ka atrast darbu ES nebūt nav vienkārši lielās konkurences dēļ.

Igaunijas Darba tirgus pārvalde piedalās darba piedāvājumu starpniekprojektos, sadarbojoties ar tām ES dalībvalstīm, kuras nav noteikušas pārejas posmu, kurā darbaspēka ieplūšana no ES jaunajām dalībvalstīm tiek ierobežota, teica Darba tirgus pārvaldes ārējo sakaru departamenta vadītāja Alise Lugna.

Darbaspēka pārvietošanās ierobežojumus noteikušas Austrija, Somija, Francija, Vācija, Grieķija, Itālija, Luksemburga, Malta un Spānija. Lai novērstu lētā darbaspēka ieplūšanu no jaunajām ES dalībvalstīm, Vācija un Austrija noteikušas arī pārejas posmu brīvai pakalpojumu kustībai.

Igaunijas Darba tirgus pārvalde cieši sadarbojas ar Īriju, Nīderlandi, Lielbritāniju un Somiju, lai gan Somija ir noteikusi darbaspēka pārvietošanās ierobežojumus.

Projekti, pie kuriem strādā Darba tirgus pārvalde, vēl ir salīdzinoši nelieli, un Igaunijai, pirmkārt, interesē tie piedāvājumi, kas saistīti ar profesijām, kuras Igaunijā ir maz pieprasītas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!