Foto: AP/Scanpix

Kāds lietuvietis, kurš 1991. gada 13. janvāra asiņainajos notikumos Viļņas centrā zaudēja savu tēvu, vērsies Lietuvas Ģenerālprokuratūrā, aicinot izmeklēt toreizējā PSRS vadītāja Mihaila Gorbačova atbildību vardarbībā, vēsta portāls "Delfi.lt".

Šādu prasību prokuratūrā iesniedzis Lietuvā pazīstams psihologs Roberts Povilaitis.

"Mēs palūdzām Ģenerālprokuratūru pārskatīt esošos pierādījumus un apspriest īpašā liecinieka statusa piemērošanu Gorbačovam," aģentūrai BNS pastāstīja Povilaitis.

Saskaņā ar Lietuvas likumiem īpašā liecinieka statuss tiek piemērots personai, ja ir ziņas par tās noziedzīgām darbībām, bet ar tām nepietiek, lai atzītu viņu par aizdomās turēto.

Prasība iesniegta pirms tam, kad prokuratūra gatavojas nodot tiesai lietu par 69 janvāra vardarbībā aizdomās turētajiem.

"Gorbačovs ar savu piedalīšanos tiesā varētu palīdzēt identificēt kara noziegumus un noziegumus pret cilvēci, tāpēc es kā cietusī persona aicinu viņu atbraukt uz Lietuvu un sniegt liecības šajā lietā. Ja viņš ir krietns cilvēks, kuram nav ko slēpt, tad viņam būtu pašam jāpiekrīt atbraukt un piedalīties, palīdzēt prokuroriem tikt galā ar kara noziegumu apstākļiem ," paziņoja Povilaitis.

Lietuvas Ģenerālprokuratūras pārstāve Rita Stundiene apstiprināja, ka tāda prasība ir saņemta un tiek izskatīta.

Lietuvas prokurori pērnā gada novembrī pabeidza iepriekšējo izmeklēšanu 1991. gada traģisko notikumu lietā. Par aizdomās turamajiem ir atzīti 69 Krievijas, Ukrainas un Baltkrievijas pilsoņi.

Vairums no tiem slēpjas ārvalstīs un, domājams, tiks tiesāti aizmuguriski. Pašlaik tiek nobeigts apsūdzības akts un lieta drīzumā tiks nodota tiesai.

1991. gada 13. janvāra naktī PSRS karavīru uzbrukumā Televīzijas tornim, kā arī Radio un televīzijas komitejas ēkai Viļņā gāja bojā 14 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!