Foto: Reuters/Scanpix
Turcijas tiesa ceturtdien 1997.gada apvērsuma lietā lika apcietināt sešus pašreizējos un piecus atvaļinātus ģenerāļus, vēsta ziņu aģentūra "Anatolia".

LETA jau ziņoja, ka trešdien Turcijā šajā lietā tika aizturētas 17 bijušās un esošās militārpersonas aizdomās "par centieniem gāzt valdību vai daļēji vai pilnībā apgrūtināt tās darbību".

Otrdien satraukumu par daudzajiem arestiem izteica premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans, mudinot tuvākajā laikā noslēgt tiesas procesu.

"Mūs nopietni satrauc šīs aizturēšanas. Ir jāveic nepieciešamie pasākumi, un šī lieta ir jānoslēdz," sacīja premjerministrs.

Turcijas armija, kas pati sevi pasludinājusi par valsts sekulārās iekārtas garantu, jau iepriekš veikusi trīs apvērsumus - 1960. 1971. un 1980.gadā.

Armijas spiediena rezultātā 1997.gadā bija spiesta atkāpties arī toreizējā islāmistu valdība.

1997.gada valdības nomaiņa tiek dēvēta par "postmoderno apvērsumu", jo atšķirībā no iepriekšējiem pučiem tajā nebija iesaistīts karaspēks, turklāt gāztā valdība netika nomainīta ar militāro režīmu.

Kā liecina ceturtdien publiskotā sabiedriskās domas aptauja, vairums turku atbalsta izmeklēšanu 1997.gada apvērsuma lietā.

67,7% no 1200 respondentiem pauda pārliecību, ka izmeklēšana ir "pamatota un nepieciešama", pretējās domās bija 27,1%, bet 5,2% apjautāto nebija skaidra viedokļa šajā jautājumā.

Tikai 22,7% izteica uzskatu, ka vainīgo saukšana pie atbildības šajā lietā uzskatāma par atriebību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!