Foto: Viesturs Radovics, DELFI

Ja stāsti par pazemes eju, kas no Rīgas pils ved uz Pārdaugavu, ir tikai leģenda, tad Čehijas pilsētā Pilzenē joprojām var apskatīt īstu viduslaiku katakombu tīklu, kas zem vecpilsētas plešas 20 kilometru garumā. Visu Pilzenes pazemi tūristiem gan nav iespējams izstaigāt, bet arī pieejamais gandrīz kilometrs eju rada labu priekšstatu, ka zem kārtīgas viduslaikos celtas pilsētas ir kārtīga pazeme.

Pilzenes vecpilsētas pazeme ir plašākais pazemes eju tīkls Centrāleiropā, un ik gadu to apmeklē vismaz 40 tūkstoši tūristu, no kuriem vairāk nekā puse ir ārzemnieki.

Pilzene rakstos pirmoreiz minēta 976. gadā kā kaujas vieta starp Bohēmijas kņazu Boļeslavu II un Svētās Romas impērijas imperatoru Otonu II. Pilsētas tiesības 1295. gadā Pilzenei piešķīra karalis Vāclavs II. Pilsēta ātri auga, jo atradās uz tirdzniecības ceļa uz Nirnbergu un Rēgensburgu. 14. gadsimtā tā bija trešā lielākā Bohēmijas pilsēta aiz Prāgas un Kutna Horas. Augot pilsētai, sāka attīstīties arī Pilzenes pazeme. Aktīvākā pagrabu izbūve jeb izkalšana smilšakmenī notika no 14. līdz 18. gadsimtam.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!