Foto: EPA/LETA
Indijā 2025.gadā būs lielāks iedzīvotāju skaits nekā Ķīnā, liecina trešdien izplatītās ASV Tautas skaitīšanas biroja aplēses.

Indijā pēc 15 gadiem būs 1,396 miljardi iedzīvotāju, līdz ar to būs apsteigta Ķīna, kur iedzīvotāju skaita pieaugums ir mērenāks.

Ķīnā, kur kopš 1980.gada ir ieviesta "viena bērna politika", vienai sievietei dzīves laikā dzimst 1,5 bērni, salīdzinot Indijā - 2,7 bērni.

Tiesa, tā dēvētais auglības rādītājs sarucis arī Indijā, izglītības un urbanizācijas līmenim kļūstot augstākam.

Demogrāfiskā pārmaiņa var atstāt iespaidu arī uz Āzijas lielvalstu tautsaimniecībām, kas patlaban ir starp pasaulē straujāk augošajām.

Ķīna pieredzējusi straujāku izaugsmes kāpumu nekā Indija, tās jaunatnei plūstot uz rūpniecības centriem, kas piegādā eksportpreces visai pasaulei.

Tomēr tuvākajos gados Ķīnā gaidāms, ka darbaspēka skaits saruks, bet pensionāru - masveidā palielināsies.

ASV, kur iedzīvotāju skaits pieaug straujāk nekā citās bagātajās valstīs, tiesa, lēnāk nekā pēdējās desmitgadēs, arī turpmāk būs valsts ar pasaules trešo lielāko iedzīvotāju skaitu. Savienotajām Valstīm seko Indonēzija, Brazīlija, Pakistāna, Bangladeša un Nigērija, liecina jaunākās prognozes.

Savukārt Japānā, Krievijā un Vācijā, kur dzimstības rādītāji jau gadiem ilgi ir zemi, gaidāms iedzīvotāju skaita sarukums.

Japāna, kas iedzīvotāju skaita ziņā patlaban ieņem 10.vietu, 2050.gadā būs 20.vietā, liecina amerikāņu demogrāfu aprēķini.

Iedzīvotāju skaits pieaugs arī Kongo Demokrātiskajā Republikā, kur vidēji sievietei dzīves laikā dzimst 5,4 bērni un kur ir viens no pasaules augstākajiem auglības rādītājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!