Foto: Kadrs no video

Vācijas ārējās izlūkošanas dienests BND iesaistījies ASV iniciētā slepenā pretterorisma operācijā, kas vērsta pret "Daesh" kaujiniekiem, kuri atgriežas Eiropā no Sīrijas un Irākas, sestdien ziņo žurnāls "Der Spiegel". BND kopš oktobra iesaistījies operācijā "Gallant Phoenix" līdz ar 21 citu valstu izlūkdienestu.

Slepeno vienību vada ASV Apvienotais īpašo operāciju komandcentrs, kas izvietots Jordānijā, un tā apkopo informāciju par islāma ekstrēmistu grupējumu kaujiniekiem, cita starpā apstrādājot dokumentus, DNS pēdas un pirkstu nospiedumus, kurus īpašo uzdevumu vienības savākušas "Daesh" kādreizējos atbalsta punktos.

Berlīne sākotnēji esot atteikusies piedalīties šajā operācijā, bažījoties, ka ASV izmantos iegūto informāciju, lai uzsāktu Vācijā esošo islāmistu kaujinieku medības. Gan Vācijas valdība, gan BND atteikusies šīs ziņas komentēt.

Tiek lēsts, ka nolūkā pievienoties "Daesh" no Vācijas uz Tuvajiem Austrumiem devušies aptuveni 960 islāmisti. Vismaz 145 no viņiem ir vai nu nogalināti kaujaslaukā, vai arī gājuši bojā, veicot teroristu pašnāvnieku akcijas.

Šobrīd Vācijā uzturas 705 islāma ekstrēmisti, kas, pēc drošības dienestu domām, varētu organizēt teroraktus. Šādu bīstamu islāma ekstrēmistu skaits Vācijā kopš 2013. gada ir vairāk nekā pieckāršojies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!