Foto: AP/Scanpix
23 policistiem Brazīlijā katram piespriests 156 gadu ilgs cietumsods par līdzdalību 1992. gadā notikušā slaktiņā kādā Sanpaulu cietumā, vēsta raidsabiedrība BBC.

23 notiesātos policistus vaino par 13 ieslodzīto nogalināšanu cietumnieku dumpja apspiešanas laikā. Vēl trīs apsūdzētos tiesa attaisnoja. Pavisam nemieru laikā gāja bojā 111 cietumnieki un izmeklētāji uzskata, ka lielākā daļa nošauti no tuva attāluma.

Sagaidāms, ka tuvākajos mēnešos par 1992. gada notikumiem tiks tiesāti desmitiem citu policistu.

Nemieri Karandiru cietumā sākās 1992. gada oktobrī, kad divu ieslodzīto strīds pārauga konkurējošo bandu sadursmēs. Cietums, kurā tajā laikā atradās aptuveni 10 000 ieslodzīto, bija viena no lielākajām ieslodzījuma vietām Dienvidamerikā.

Aculiecinieki stāsta, ka policija dumpi apspiedusi ar brutālu spēku, šaujot pa cietumniekiem bez šķirošanas, tomēr ne visi ieslodzītie bija pievienojušies dumpim.

Likumsargu advokāti uzstāj, ka policisti tikai pildījuši savu pienākumu un šāvuši pašaizsardzības nolūkos, jo daudzi cietumnieki bijuši bruņoti.

Lai gan cietumu nemieri Brazīlijā nav retums, Karandiru cietuma slaktiņš un apsūdzēto lēnā tiesāšana ir šokējusi sabiedrību. Karandiru cietumu slēdza 2002. gadā pēc tam, kad notika saskaņotas sacelšanās 27 Sanpaulu štata cietumos, kuru laikā par ķīlniekiem tika sagrābti tūkstošiem apmeklētāju, skaidro BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!