Foto: AP/Scanpix/LETA
Eiropā gan uz NATO ārējām robežām, gan lielā daļā lidostu, ostu un citos ar drošību cieši saistītos infrastruktūras mezglos atrodama ar Ķīnas valdību un militārajām institūcijām saistītās augsto tehnoloģiju kompānijas "Nuctech" produkcija, kas ASV drošības apsvērumu dēļ aizliegta jau gadiem, vēsta aģentūra AP.

Pavisam 26 no 27 Eiropas Savienības valstīm tiek izmantoti globālā skeneru tirgus līdera produkti, liecina oficiālie iepirkumi, kā arī valdību un uzņēmumu sniegtā informācija.

Konkrētās kompānijas skeneru aizvien lielākā dominance pasaulē raisa arī pieaugošas bažas, atzīmē AP. Kompānijas formālās un faktiskās piederības neskaidrība, kā arī Ķīnas valdības subsīdijas ļāvušas uzņēmumam izkonkurēt citus jomas spēlētājus, vienlaikus pārņemot kontroli pār būtisku kritiskās tehnoloģiskās infrastruktūras daļu.

AP vēsta, ka "Nuctech" iekārtas uzstādītas uz visu triju Baltijas valstu, kā arī Somijas robežpunktiem ar Krieviju. Kopš Lietuva ir iekļuvusi ekonomiskā karā ar Ķīnu par Taivānas suverenitātes atbalstīšanu tajā apturēta Ķīnas uzņēmuma skeneru uzstādīšana lidostās. Tas cita starpā darīts arī pamatojoties ar bažām par datu noplūdes riskiem. Tomēr vēl augustā "Nuctech" skeneris uzstādīti robežpārejas punktā ar Baltkrieviju, jo iepirkumā pieteikušies vien divi pretendenti, no kuriem otrs – kāda Krievijas kompānija – arī radīja bažas par nacionālo drošību, taču jauna iepirkuma izsludināšanai vairs nav bijis laika.

Lai gan kompānijas ražojumi pakļaujas Eiropas noteiktajām drošības pārbaudēm un privāto datu aizsardzības noteikumiem, drošības struktūras un politikas veidotājus satrauc Ķīnas potenciālā iespēja sabotēt tranzīta punktus, kuros skeneri uzstādīti, vai arī piekļūt datiem par vai no objektiem, kas tiek skenēti. Bijušais Nīderlandes Aizsardzības ministrijas kiberdrošības departamenta direktors un eiroparlamentārietis Bārts Hroutaiss (Bart Groothuis) agrāk izteicies, ka "Nuctech" iekārtas cita starpā apstrādā personīgos, militāros un tirdzniecības datus, kā arī komercnoslēpumus, kā dēļ ir ļoti būtiski izvērtēt, kā rokās tie ir, taču viņš atzīmēja, ka Eiropai nav instrumentu, lai to uzraudzītu.

Kompānijas pārstāvji tikmēr pauduši, ka šīs bažas nav pamatotas, turklāt kaitējušas kompānijas darbībai Eiropā. Tomēr Ķīnas likumi nosaka, ka kompānijai, ja to prasa valdība, jāsniedz visi dati, kuru vidū var būt arī informācija par visu to, ko ievākušas tās ražotās iekārtas.

"Nuctech" lielākais akcionārs ir kompānija "Tongfang Co", kuras lielākais akcionārs savukārt ir valsts enerģijas un aizsardzības konglomerāts "China National Nuclear Corp" (CNNC), kuru tieši kontrolē Ķīnas Valsts padome. Pentagons CNNC klasificējis kā Ķīnas militārās industrijas kompāniju, jo tā augstākajās tehnoloģijās un ekspertīzē dalās ar Tautas Atbrīvošanas armiju.

Trauksmi ceļ arī Eiropas kompānijas, kuras nespēj konkurēt ar Ķīnas uzņēmuma dempinga cenām, kas ir pat 30 līdz 50% zemākas vai ietver citus pievilcīgus piedāvājumus. Pēc tam, kad nozares lielākais uzņēmums Eiropā "Smiths Detection" cēla par to iebildumus, ES "Nuctech" kravas skeneriem noteica pretdempinga nodevu 36,6% apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!