Aģentūras "Associated Press" (AP) žurnālisti atklājuši, ka piensaimniecībā, kas atrodas pie Černobiļas katastrofas rezultātā slēgtās zonas Baltkrievijā, tiek iegūts ar radioaktivitāti piesārņots piens, vēsta Radio Brīvā Eiropa (RFE/RL).

Žurnālistu pasūtītie laboratoriskie mērījumi liecina, ka radioaktīvo izotopu līmenis pienā vismaz 10 reizes pārsniedzis Baltkrievijā atļauto maksimālo normu.

Atklājums izdarīts 30 gadus kopš netālu aiz robežas Ukrainā esošās Černobiļas atomelektrostacijas (AES) reaktora sprādziena. Pēc katastrofas 1986. gada aprīlī tika noteikta slēgtā zona 30 kilometru rādiusā ap AES, tostarp Baltkrievijas teritorijā. Radioaktīvo putekļu mākonis smagi skāra Baltkrieviju un sasniedza arī citas Eiropas valstis.

Aģentūras AP pārbaudītais piens iegūts fermā, kas atrodas aptuveni 45 kilometrus uz ziemeļiem no sprādzienā izpostītā kodolreaktora. Fermas saimnieks Nikolajs Čubenoks pastāstīja, ka viņa 50 govju ganāmpulka piens tiek nodots vietējam piena kombinātam "Milkavita".

Šajā uzņēmumā ražo Parmezāna sieru, kurš pārsvarā paredzēts Krievijas tirgum. Tikmēr "Milkavita" pārstāvji norādījuši, ka šādi mērījumu rezultāti nav iespējami.

Viņu pašu laboratorijā secināts, ka radioaktivitātes līmenis iepirktajā pienā ir krietni zem pieļaujamā līmeņa, apgalvoja uzņēmuma pārstāvji.

Vairāk par Černobiļas katastrofas radītajām sekām videi var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!