Foto: AP/Scanpix/LETA

Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi pirmdien apmēram 40 000 cilvēku izgāja demonstrācijā, pieprasot atbrīvot ieslodzīto eksprezidentu un opozīcijas līderi Mihailu Saakašvili, kurš jau vairākas nedēļas turpina badastreiku un pirmdien tika pārvests uz cietuma slimnīcu.

Saakašvili, kurš bija Gruzijas prezidents no 2004. līdz 2013. gadam, tika aizturēts 1. oktobrī pēc atgriešanās dzimtenē no Ukrainas.

Saakašvili ir ieslodzīts Rustavi pilsētas cietumā un jau 39 dienas turpina badastreiku, protestējot pret savu ieslodzīšanu, kuru viņš uzskata par politiski motivētu.

Viņa ieslodzījums ir saasinājis politisko krīzi, kas izcēlās pērn, kad opozīcija nosodīja krāpšanos parlamenta vēlēšanās, kurās ar nelielu pārsvaru uzvarēja valdošā partija "Gruzīnu sapnis".

Prorietumnieciskā reformatora Saakašvili aizturēšana izprovocēja pēdējā gadu desmita laikā lielākās demonstrācijas pret valdību.

Skandējot viņa vārdu, apmēram 40 000 demonstrantu pirmdienas vakarā sapulcējās Brīvības laukumā Tbilisi centrā.

Saakašvili pirmdien tika pārvests uz cietuma slimnīcu, bet cilvēktiesību aizstāvji uzskata, ka tā nevar nodrošināt viņam pienācīgu ārstēšanu.

"Gruzijā sākas masveidīga pastāvīga protestu kustība, un tā neapstāsies, līdz Mihails Saakašvili tiks atbrīvots un tiks izsludinātas pirmstermiņa vēlēšanas," pūlim paziņoja Saakašvili partijas "Apvienotā nacionālā kustība" priekšsēdētājs Nika Melia.

"Mēs neizklīdīsim, mūsu protests būs nemitīgs un mierīgs, mēs neļausim režīmam izprovocēt mūs uz civilu konfrontāciju."

Protestētāji no Brīvības laukuma devās gājienā uz premjerministra Iraklija Garibašvili biroju, solot bloķēt šo ēku, lai premjers nevarētu ne atstāt savu biroju, ne tur ierasties.

Gruzijas ieslodzījuma vietu pārvalde pirmdien paziņoja, ka Saakašvili "pārvests no cietuma Nr.12 uz ieslodzīto medicīnas iestādi Nr.18", "lai novērstu veselības pasliktināšanos un ņemot vērā palielinājušos risku drošībai".

Ārsti, kas pirmdien izvērtēja eksprezidenta veselības stāvokli, norādīja, ka viņam ir "paaugstināts sistemātisku sarežģījumu risks, un viņu steidzami nepieciešams ārstēt moderni aprīkotā slimnīcā".

Cietuma slimnīca neatbilst ārstu noteiktajiem kritērijiem, norādīja ombudsmene Nino Lomdžarija.

Premjerministrs Iraklijs Garibašvili, izsakoties par Saakašvili badastreiku, norādījis, ka eksprezidentam "ir tiesības izdarīt pašnāvību", ar to vēl vairāk pastiprinot Saakašvili atbalstītāju sašutumu.

Saakašvili raksturoja savu pārvešanu uz cietuma slimnīcu kā nāves spriedumu. Ārsti ir paziņojuši, ka Saakašvili bada streiks ir sevišķi bīstams viņa asins slimības dēļ un viņš pakļauts nāves riskam.

Ukraina protestēja pret Saakašvili pārvešanu uz cietuma slimnīcu, kas "rada papildu riskus". "Mēs aicinām Gruzijas pusi nekavējoties pārvest Mihailu Saakašvili uz civilu medicīnas iestādi," teikts Ukrainas Ārlietu ministrijas protesta notā, kas nosūtīta uz Tbilisi.

Saakašvili advokāti ir pauduši bažas, ka viņa "drošība nebūs garantēta cietuma slimnīcā, kur notiesāti noziedznieki strādā par feldšeriem". Neatkarīgais telekanāls "Pirveli" ziņoja, ka ieslodzītie cietuma slimnīcā sarīkojuši skaļu protestu un lamājuši Saakašvili, kurš savas prezidentūras laikā veica kampaņu pret organizēto noziedzību.

Saakašvili pameta Gruziju 2013. gadā, kad beidzās viņa prezidenta pilnvaru otrais termiņš. Pēdējos gadus viņš dzīvojis Ukrainā, kur ieņēmis dažādus augsta ranga amatus un līdz pēdējam laikam vadīja Ukrainas Reformu izpildkomiteju. 2015. gadā viņš zaudēja Gruzijas pilsonību un tagad ir Ukrainas pilsonis.

2018. gadā Saakašvili Gruzijā aizmuguriski tika notiesāts apsūdzībās par amata pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu, un viņam tika piespriests sešu gadu cietumsods. Pats 53 gadus vecais Saakašvili, šīs apsūdzības noraidījis, tās dēvējot par politiski motivētām. Tagad Saakašvili apsūdzēts arī par nelegālu robežas šķērsošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!