Foto: AFP/Scanpix

43 Izraēlas elitārās armijas izlūkošanas vienības rezervisti paziņojuši par atteikšanos dienēt un apsūdz armiju "ļaunprātīgā rīcībā" pret palestīniešiem, teikts piektdien publicētajā vēstulē.

Ebreju valodā vēstošajiem medijiem nodotajā vēstulē karavīri protestē pret Izraēlas armijas rīcību okupētajās palestīniešu teritorijās, tostarp mērķētām nogalināšanām un civiliedzīvotāju izspiegošanu.

Karavīri no elitārās "Vienības 8200", kas cieši sadarbojas ar Izraēlas drošības dienestiem, paziņoja, ka vairs nevēlas "turpināt kalpot šajā sistēmā, kas pārkāpj miljoniem cilvēku tiesības".

"Mēs aicinām visus šajā vienībā dienējošos karavīrus un tos, kuri vēl tikai dienēs, un visus Izraēlas pilsoņus protestēt pret šīm ļaunprātīgajām darbībām un strādāt pie to apturēšanas," rakstīts avīzē "Yediot Aharonot" publicētajā vēstulē.

Tā sākotnēji tika uzrakstīta pirms konflikta saasināšanās Gazas joslā jūlijā-augustā, bet vēstulē arī kritizēta cilvēku klusēšana par palestīniešiem, kuri gāja bojā šajā konfliktā.

Tika kritizēti arī Izraēlas mediji, kuri nepievērsa uzmanību lielajam nogalināto civiliedzīvotāju skaitam. Kā liecina ANO dati, nogalināti tika vairāk nekā 2100 cilvēku, no kuriem 70% bija civiliedzīvotāji.

43 rezervisti apliecināja, ka viņi noraidīs ikgadējo iesaukšanu armijā, riskējot tikt arestēti un nodoti kara tiesai.

Izraēlā pēc skolas vīrieši pavada trīs gadus armijā un sievietes - divus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!